Kerst, waterpokken en een eigen productlijn!

Overige
Kerst, waterpokken en een eigen productlijn!
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Het verhaal van Drs Leenarts begint in 2008. Het is kerst en mijn zoontje heeft waterpokken. Een aantal jaar later heb ik mijn eigen productlijn ontwikkeld. Trots! Hoe het allemaal is ontstaan, lees je hieronder.

Het ontstaan van mijn idee: een middel voor de verzorging van waterpokken

25 december 2008. Kerstboom, kaarsjes, een huis vol met engeltjes en ik had mijn mooie feestjurk aan. Tot zover een perfect plaatje voor de ware kerstliefhebber die ik ben. Totdat duidelijk werd dat de rode vlekjes die eerst zo onschuldig leken, zich in zeer rap tempo verspreidden over het lichaampje van mijn zoontje van anderhalf.

Het kerstbezoek bij mijn schoonouders werd noodgedwongen gecanceld, en wij bleven thuis met een ziek, koortsend kind dat letterlijk van top tot teen onder de jeukende blaasjes zat. Van het perfecte plaatje was bitter weinig over.

Mijn man is ook arts (uroloog), maar die vond toch echt dat dit meer mijn expertise was. Ik zat destijds in mijn derde jaar van de specialisatie dermatologie en ik vond dat ik iets zou moeten kunnen verzinnen om die ellendige jeuk bij waterpokken de kop in te drukken. Dermatologie is van oudsher namelijk een vak waarin je leert welke stoffen en combinaties verbetering geven bij bepaalde huidaandoeningen.

kerst waterpokken

Zo gezegd, zo gedaan. Ik dook de dermatologie boeken in en zocht de juiste ingrediënten voor de verzorging van waterpokken en ging ermee naar de apotheek. Heerlijk om te merken dat mijn lotion verkoelend werkte, de huid minder jeukte en de blaasjes sneller deed indrogen. Toen de kinderen van een vriendin ook waterpokken kregen werd het flesje snel ingepikt en werd het vervolgens een erg populair doorgeef-item. Het idee van Drs Leenarts was ontstaan…

Ontwikkeling huisstijl: moodboard maken

Een dokter heeft van een aantal dingen verstand, maar zeker niet van design en vormgeving. Over een andere wereld gesproken. De ideeën zaten wel in mijn hoofd, maar hoe geef je deze vorm en structuur?

Uiteraard zijn er bureaus die alles uit handen nemen. Op zich prettig en aanlokkelijk, maar toch kreeg ik het advies zo veel mogelijk zelf te doen. Want wie kan immers beter het verhaal over Dokter Leenarts vertellen dan de dokter herself? Zelf aan de slag dus!

Maar waar begin je dan? Op het vrijgezellenfeestje van een goede vriendin, ontmoette ik Annerieke. Zij bleek verstand te hebben van design én structuur en bovendien vond ze mijn project een leuk initiatief. We spraken bij haar thuis af en onder ‘t genot van een knisperend haardvuur en een heerlijk glas rode wijn kregen we tips en adviezen. Eén daarvan was: maak een moodboard.

Ontwikkeling huisstijl moodboard Drs Leenarts

Nu was ik vroeger als kind niet zo knutselig, maar collages maken vond ik prachtig. Ik heb een hele zondagmiddag heerlijk geknipt en geplakt. De kinderen vonden ‘t ook geweldig. Mama aan het knutselen. Hieronder het resultaat. Best mooi geworden toch? Bleek de dokter er toch een beetje verstand van te hebben. En niet te vergeten dank aan Gemini Design.

ontwikkeling eigen productlijn

Van een dermatologische formulering naar een product

Om producten op de Nederlandse markt te zetten moet je op zijn zachtst gezegd aan nogal wat voorwaarden voldoen, en terecht. Het is dus fijn om een goede, ervaren én betrouwbare producent te hebben. Die hebben wij!

Onze producten worden in Nederland gemaakt door Delarange Cosmetics in Zeewolde. Een lokaal product dus. Delarange Cosmetics krijgt regelmatig verzoeken om producten te ontwikkelen en te produceren. Maar een dermatoloog, daar hadden ze nog niet eerder mee te maken gehad.

Samen met de research-afdeling zijn mijn dermatologische recepten omgezet naar producten die aan alle wettelijke eisen voldoen en een jaar na opening houdbaar zijn. Allemaal zonder parfum en conserveermiddelen!

dokter leenarts eigen productlijn

Mevrouw Fluitekruidje

Bij een huisstijl hoort natuurlijk ook een huisfotograaf. Maar hoe kom je eigenlijk aan zo iemand?

Upside van Down

In het ziekenhuis waar mijn man toentertijd werkte, hing een expositie van de ‘Upside van Down’. Helemaal enthousiast kwam hij thuis die dag: de foto’s zijn fris, wit, natuurlijk… Precies wat we zochten!

Op een zaterdagochtend gingen we met het hele gezin naar Haarlem voor een fotosessie bij mevrouw Fluitekruidje. De kinderen vonden het één groot festijn. Mevrouw Fluitekruidje maakte grapjes en voordat we het wisten was alles en iedereen op de kiek gezet. Ontzettend blij met ‘t resultaat!

Later zijn de kinderen van mijn zusje ook nog gefotografeerd. Dries, haar jongste was pas vier weken oud. Best bijzonder nietwaar?

Een boek schrijven over de huid

Inmiddels deelde ik op mijn website en via blogs, huidadvies en Facebook regelmatig huidtips met jullie. Al deze weetjes, tips, uitleg en adviezen wilde ik bundelen in de vorm van een boek. In een tijd met zoveel informatiebronnen zoals internet, lijkt het soms nog belangrijker de juiste informatie te bundelen. Een soortgelijk boek waarin alle kennis gebundeld staat over de huid van kinderen bestond ook nog helemaal niet: een unieke kans om hier de eerste in te zijn! En als moeder weet ik hoe vervelend het is als er iets is met het huidje van je kind. En reken maar… een huidprobleem of kinderziekte krijgen ze allemaal wel een keer. Dus? Ik ging aan de slag: schrijven!

De making-of het Handboek

Een boek schrijf je natuurlijk niet in één dag. En je moet in contact komen met drukkers, redacteuren, editors, een prenttekenaar en natuurlijk een uitgever. Ik heb besloten het boek in eigen beheer uit te geven onder de naam Leenarts Education.

Dermatoloog Leenarts schrijft haar boek

Om de kennis die in je hoofd zit op papier te krijgen, heb je wel even de tijd nodig. Omdat thuis rustig schrijven er niet echt in zit met drie jonge kinderen, ben ik de nodige keren naar mijn ouders in Brabant gegaan. Mijn moeder vond het maar al te leuk om mij, net zoals vroeger met huiswerk, de hele tijd naar mijn kamer te sturen om te werken. Met de nodige kopjes koffie natuurlijk!

Dermatoloog Leenarts werkt aan haar handboek over de Huid 0-4 jaar

Lancering van mijn Handboek over de Huid

Het resultaat van die making-of? Een prachtig boek voor alle mama’s, papa’s, kraamverzorgers, zwangere vrouwen, verpleegkundigen of anderen die gebruik zouden kunnen maken van mijn kennis over de huid van 0 tot 4 jaar. Op woensdag 25 november 2015 was het eindelijk zover: de lancering van mijn boek voor online en offline media, bloggers en een aantal BN’ers. Een spannend moment. Ik heb genoten van alles! Hieronder enkele impressies.

persmiddag Dr Leenarts boek over de huid 0-4 jaar

De keuze voor de locatie was makkelijk gemaakt: Café Blender is dé plek in Amsterdam waar je met je kindje naartoe kan voor een kop koffie of een cadeautje. Alles was helemaal mooi aangekleed in de Drs Leenarts-stijl, tot en met de kleur van het tafelkleed.

Lancering Dr Leenarts Handboek over de huid 0-4 jaar
Lancering Dr Leenarts Handboek over de huid 04-jaar

Om 15.00 uur kwamen alle gasten, waarvan een heel aantal hun kindjes hadden meegenomen. De kinderen vermaakten zich in de speelruimte en iedereen genoot van alle lekkere hapjes en drankjes!

Pearl Josefzoon met dochter Dr Leenarts boek over de huid 0-4 jaar
Pearl Jozefzoon met haar lieve dochtertje.

Ik gaf een presentatie over mijn boek.

Zo leuk om de eerste reacties van iedereen te horen op het boek! Een toast op het boek!

Dr Leenarts presentatie boek over de huid 0-4 jaar

Benieuwd geworden naar het boek? Bekijk en bestel hem hier: Handboek over de huid 0-4.

Eigen productlijn en betrouwbaar advies

Inmiddels zijn we een paar jaar verder, ben ik dermatoloog en moeder van drie kinderen én heb ik een eigen productlijn. En nog steeds word ik regelmatig om advies gevraagd bij allerlei huidproblemen. Op mijn werk, maar zeker net zo vaak in mijn omgeving. Mijn recepten zijn in samenwerking met een professionele partij omgezet naar formuleringen die voldoen aan alle wettelijke eisen van huidverzorging. Eerlijk is eerlijk, ik kan niet anders zeggen dan enorm trots te zijn op het resultaat.

Ik hoop dat ook jij wat aan mijn producten en advies hebt. En daarnaast hoop ik van harte dat er nooit meer een kerst verpest zal worden door waterpokken. Dat zal ze leren, die jeukende waterpokken!