Huidverandering tijdens zwangerschap

huid en zwangerschap

Je bent zwanger en dan verandert er veel – dat weet iedereen wel. Maar wist je dat ook je huid kan veranderen? Deze kan donkerder worden, sommige moedervlekken veranderen en ook kan de haargroei toenemen. Misschien krijg je last van jeuk en acne. En hoe zit het met die zwangerschapsstreep en -striemen? Ik leg het uit en geef je tips voor een goede huidverzorging tijdens de zwangerschap.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over huidveranderingen tijdens zwangerschap

Tips bij huid en zwangerschap

 • Zorg voor extra mondhygiëne om tandvleesontsteking te voorkomen. Grondig en dagelijks flossen of stokeren dus!
 • Wat te doen tegen striae? Jammer genoeg bestaat er geen crème of olie die striae voorkomt. Wel vinden zwangeren het vaak fijn om de buik in te smeren om de huid soepel te houden. En daar is niks mis mee. Gebruik een lekker parfumvrij product, zoals mijn Huid & Massage olie.

 • Tegen de zwangerschapsjeuk die veroorzaakt wordt door een droge huid is het enige wat je kan doen: smeren met een crème. Bijvoorbeeld met mijn parfumvrije Bodycrème. Op deze manier houd je de huid verzorgd en soepel.
 • Om broze nagels te voorkomen kun je na een bad of douche mijn Droge Huid zalf op de nagels smeren.

“Zoals je begrijpt bestaat er geen gouden tip om huidveranderingen tijdens je zwangerschap te voorkomen. Wél is het belangrijk extra aandacht te geven aan je tandvlees, nagels, huid en buik.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Babybillen Zalf pot 100ml en tube 50ml.
  Babybillen zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid.
  Vanaf 7,45
  (22)
 • Drs Leenarts extra vettende badolie.
  Badolie
  Een zeep- en parfumvrije, extra vettende Badolie met verzorgende soya- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad – of onder de douche.
  200 ml | 100 ml
  Vanaf 9,95
  (20)
 • Packshot Drs Leenarts Handboek over de huid 0-4 jr.
  Handboek over de huid 0-4jr
  Voor iedere ouder of professional schreef Marjolein Leenarts dit handboek over baby- en kinderhuid.
  111 pagina’s
  9,95

Veelgestelde vragen over huid en zwangerschap

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat speciale anti-striae producten ingrediënten bevatten die de vorming van striae voorkomen. Maar vaak vinden zwangeren het wel fijn om de buik in te smeren met een olie of crème. Hier is natuurlijk niks mis mee, en kan ook goed zijn voor de huid. Door te smeren houd je de huid soepel en in conditie. Dit kan ook helpen bij jeukende striae. Alleen striae helemaal voorkomen, dat doe je er helaas niet mee…
Kokosolie of amandelolie helpen de huid soepel en verzorgd te houden. Toch is er, net zoals bij speciale striae crèmes, geen wetenschappelijk bewijs voor dat dit echt helpt.
Vaak zijn striae eerst rood-paars en erg opvallend. Gelukkig worden striae in de loop der tijd lichter van kleur en echt een stuk minder zichtbaar! Dit kan wel een jaar duren.
Smeer droge huid in met een vette zalf zoals mijn Droge Huid zalf. Vermijd producten met parfum of zeep.

Meer advies van Drs Leenarts