Verouderde huid

Bij het ouder worden, verandert de huid. Dat bij een verouderde huid rimpels horen en dat we niet zo strak meer in ons velletje gaan zitten – dáár houden we allemaal wel rekening mee. Maar al die extra vlekjes, wratjes en plekjes? Daar denkt niemand als eerste aan bij een ouder wordende huid. Als dermatoloog krijg ik hierover vaak vragen in mijn spreekkamer.

Wat is typisch voor een oudere huid?

  • Bij het ouder worden, wordt de huid droger, dunner en fragieler.
  • Er komen allerlei vlekjes, plekjes en wratjes die er eerst nooit zaten.
  • De elasticiteit van de huid wordt minder.
  • En natuurlijk, er komen helaas ook rimpels.
  • Gebruik een parfumvrije bodylotion of bodycrème met ureum voor een optimale hydratatie en herstel van de huidbarrière.

Drs Leenarts Dermatoloog product bodycreme vochtinbrengend

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Klachten en oorzaken van huidveroudering

Je kunt er eigenlijk niets tegen doen: de ouder wordende huid. Hoe ouder je wordt, hoe meer rimpels je krijgt. De huid wordt ook slapper en fragieler. Ze verliest elastinevezels en wordt minder elastisch. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid. Dit proces is natuurlijk. Maar soms gaat het sneller door externe factoren. Dé twee grootste boosdoeners voor een snelle huidveroudering? Zon en roken.

Met deze veranderingen ben je cosmetisch gezien misschien niet zo blij. En soms kun je er ook echt last van krijgen. Een droge, oudere huid is namelijk trekkerig, schilferig en kan jeuken. Verder kun je storende plekjes, vlekjes en wratjes op de handen, armen en het gezicht krijgen. Gelukkig zijn deze meestal onschuldig.

Ouderdomswratten

Hoe herken ik een verouderde huid?

Een ouder wordende huid kenmerkt zich door:

Levervlekken (lentigines seniles)
Dit zijn egaal gepigmenteerde vlekjes. Vaak zitten ze op de handen en het gelaat.

Ouderdomswratjes (verrucae seborroicae)
Ouderdomswratjes heten zo omdat ze er een beetje wratachtig uitzien. Ze lijken op moedervlekken – maar zijn ruwer. Het is net alsof ze als kauwgom op de huid zijn geplakt.

Kersenwratjes (cherry angioma)
Dit zijn, zoals de naam al prijsgeeft, rood-paarse stipjes en bultjes. Meestal hebben ze een doorsnede van enkele millimeters.

Stuccokeratose
Dit zijn vlakke, wittige wratjes. Ze komen bij oudere mensen vaak voor op de armen en benen. De wratjes lijken op eeltplekjes.

Droge schilferige huid
Een droge schilferige huid is trekkerig en kan ook jeuken. Soms springt deze oudere huid vanzelf open. Er is dan sprake van een craquelé huid – spreek uit als krakelee huid – of craquelé eczeem. Hierbij zie je het craquelé effect, net zoals de scheurtjes in verf op oude schilderijen.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling ouderdomsvlekken of pigmentvlekken

Levervlekken

Helaas, zalfjes helpen niet. Wat wel helpt is een behandeling met een pigmentlaser. Al door één of twee behandelingen met deze laser kunnen levervlekken en pigmentvlekken verwijderen.

Ouderdomswratjes

Ook hier helpen zalfjes niet echt. Wel helpen ze misschien om de wratjes iets soepeler te krijgen. Als je deze plekken storend vindt, kun je aan je huisarts, huidtherapeute of dermatoloog vragen of ze verwijderd kunnen worden. Dit gebeurt meestal met een scherpe lepel/currette of met stikstof.

Kersenwratjes

Ook dit zijn goedaardige plekjes. Ze kunnen gewoon blijven zitten. Mocht je ze cosmetisch storend vinden, dan is het fijn om te weten dat ze makkelijk ‘dichtgebrand’ kunnen worden met een soort elektrisch naaldje. Ook is laserbehandeling mogelijk.

Stuccokeratose

Deze droge plekjes kun je verzachten met een crème of zalf die ureum bevat. Om ze echt weg te krijgen, kun je ze met een vijl proberen weg te vijlen.

Droge huid

Bij de verouderde huid produceren de talgklieren minder huidlipiden. Smeer de droge schilferige huid in met een vettende crème, die vochtvasthoudende ingrediënten bevat zoals ureum en huideigen lipide. Gebruik onder de douche of in bad een doucheolie.

Drs-Leenarts-Dermatoloog-product-bad-en-douche-olie-parfumvrij

Tips om huidveroudering tegen te gaan

Tip 1

De allerbeste tip voor een jonge huid: bescherm je huid tegen de zon! De beste antirimpelcrème is een dagcrème met SPF en zonnebrandcrème. Door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je meteen pigmentvlekken.

Tip 2

Stop met roken! Er zijn wel honderden redenen te verzinnen om te stoppen met roken, maar dit is er ook één! Roken zorgt voor een snelle huidveroudering.

Tip 3

Gebruik een verzorgende gezichtscrème en bodycrème bij een droge schilferige huid.

Tip 4

Gebruik reinigingsproducten of douche producten op oliebasis zodat  de verouderde huid niet verder uitdroogt. Water droogt de huid enorm uit – en zeep nog meer.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen bij een verouderde huid

Kan ik pigmentvlekken verwijderen?

Pigmentvlekken verwijderen kan eigenlijk maar op één manier: een behandeling met een pigmentlaser. Al na één of twee behandelingen met deze laser zie je resultaat.

Hoe herken ik craquelé huid?

Een craquelé huid – spreek uit als krakelee huid – is een hele droge verouderde huid. De huid heeft ‘scheurtjes’, net zoals je ziet bij verf op oude schilderijen. Soms springt de craquelé huid vanzelf open. Vaak is er sprake van craquelé eczeem.

Ik maak me zorgen over een plekje of vlekje op mijn verouderde huid. Moet ik naar de huisarts of dermatoloog?

Bij twijfel altijd doen! Elke dokter kijkt echt liever een keer te veel dan te weinig naar een plekje/vlekje!

Lees meer