Huidveroudering

Volwassen huid
Huidveroudering
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bij het ouder worden, verandert de huid. Dat bij een verouderde huid rimpels horen en dat we niet zo strak meer in ons vel gaan zitten – dáár houden we allemaal wel rekening mee. Maar al die extra vlekjes, wratjes en plekjes? Daar denkt niemand als eerste aan bij huidveroudering. Als dermatoloog krijg ik hier vaak vragen over in mijn spreekkamer.

Drs Leenarts over huidveroudering

In het kort

  • Als je ouder wordt, wordt de huid droger, dunner en fragieler.
  • Ineens ontdek je allerlei ouderdomsvlekjes, plekjes en wratjes die er eerst nooit zaten.
  • De elasticiteit van de huid wordt minder.
  • En ja, je krijgt ook rimpels. Rimpels op je voorhoofd, rimpels onder je ogen en rimpels boven je bovenlip. Als je rookt of hebt gerookt, heb je eerder last van rimpels rondom de mond.

Klachten en oorzaken huidveroudering

Oude huid gezicht

Tegen ouder worden, kun je niets doen. Hoe ouder je wordt, hoe meer rimpels je krijgt. De huid wordt ook slapper, fragieler, verliest elastinevezels en wordt minder elastisch. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid in het gezicht. Dit proces is natuurlijk, maar soms gaat het sneller door externe factoren. Dé twee grootste boosdoeners voor een snelle huidveroudering? Zon en roken.

Oude huid armen en benen

Een oudere huid kan erg droog aanvoelen, in het gezicht, op de borst, de armen en met name aan de onderbenen. Je kent het misschien wel: de huid van je onderbenen is zo droog dat deze schilfert. Mensen die steunkousen dragen, hebben vaak ook last van erg droge onderbenen. Trek je de kousen uit, dan vliegen de schilfers in het rond.
Dit ontstaat onder andere doordat er minder huideigen vetten worden geproduceerd. Zo is de barrièrefunctie van de huid minder goed en kan de huid minder goed vocht vasthouden. 

Storende plekjes

Met deze veranderingen ben je cosmetisch gezien misschien niet zo blij. Soms kun je er ook echt last van krijgen, want een droge, oudere huid is trekkerig, schilferig en kan jeuken. Verder kun je storende plekjes, vlekjes (ouderdomsvlekjes) en wratjes op de handen, armen en het gezicht krijgen. Gelukkig zijn deze meestal onschuldig.

Hoe herken ik een verouderde huid?

Een ouder wordende huid kenmerkt zich door de volgende vlekjes en plekjes.

  • Levervlekken (lentigines seniles). Dit zijn egaal gepigmenteerde vlekjes. Vaak zitten ze op de handen en het gelaat.
  • Ouderdomswratjes (verrucae seborroicae). Ouderdomswratjes heten zo, omdat ze er een beetje wratachtig uitzien. Ze lijken op moedervlekken, maar zijn ruwer. Het is net alsof ze als kauwgom op de huid zijn geplakt.
  • Kersenwratjes (cherry angioma). Dit zijn, zoals de naam al zegt, rood-paarse stipjes en bultjes. Meestal hebben ze een doorsnede van enkele millimeters.
  • Stuccokeratose. Dit zijn vlakke, wittige wratjes. Ze komen bij oudere mensen vaak voor op de armen en benen. De wratjes lijken op eeltplekjes.
  • Droge schilferige huid. Een schilferige, droge huid is trekkerig en kan ook jeuken. Soms springt deze oudere huid vanzelf open. Er is dan sprake van een craquelé huid – spreek uit als krakelee huid – of craquelé eczeem. Hierbij zie je het craquelé effect, net zoals de scheurtjes in verf op oude schilderijen.

Verzorging bij huidveroudering

Hoe verzorg je een ouder wordende huid? Is er iets wat je kunt doen tegen ouderdomsvlekken of pigmentvlekken? En werkt een antirimpelcrème?

Levervlekken

Helaas, een zalf of crème helpt niet. De effectiefste manier om levervlekken en pigmentvlekken te verwijderen, is met een pigmentlaser. Al na één of twee behandelingen met deze laser zie je resultaat.

Ouderdomswratjes

Er bestaat geen medicijn of crème die ouderdomswratjes weghaalt. Wel helpt een crème wellicht om de wratjes iets soepeler te krijgen. Als je deze plekken storend vindt, kun je aan je huisarts, huidtherapeute of dermatoloog vragen of ze verwijderd kunnen worden. Dit gebeurt meestal met een scherpe lepel/curette of met stikstof.

Kersenwratjes

Dit zijn goedaardige plekjes, dus ze kunnen gewoon blijven zitten. Mocht je ze cosmetisch storend vinden, dan is het fijn om te weten dat ze makkelijk ‘dichtgebrand’ kunnen worden met een soort elektrisch naaldje. Ook is laserbehandeling mogelijk.

Stuccokeratose

Deze droge plekjes kun je verzachten met een crème of zalf die ureum bevat. Om ze weg te krijgen, kun je ze met een vijl proberen weg te vijlen.

Droge huid

Bij de verouderde huid produceren de talgklieren minder huidlipiden. Smeer de droge schilferige huid in met een vettende crème, die vochtvasthoudende ingrediënten bevat zoals ureum en huideigen lipiden. Probeer bijvoorbeeld mijn parfumvrije bodylotion met ureum. Gebruik onder de douche een zeepvrije douchecrème of in bad een badolie.

 

Stappenplan verzorging verouderde huid

Wat te doen bij een verouderde huid? Allereerst is een goede huidverzorging een must.


• Stap 1: schoonmaken Een goede huidverzorging gaat verder dan alleen het smeren van crèmes: het begint met schoonmaken. Door de huid te reinigen verwijder je vuil, make-up, overtollig talg en micro-organismen. Probeer bij het schoonmaken lief voor je huid te zijn: dus niet boenen en geen agressieve reinigingsproducten gebruiken. Zorg altijd voor een gezichtsreiniger die pH-neutraal is en geen harde/ agressieve reinigers bevat. En probeer hiernaast niet vaak, lang en heet te douchen of badderen. Dit droogt de vaak al erg droge oudere huid extra uit. Gebruik je ook nog eens zeep, dan spoel je je huidvetten zo door het afvoerputje. Belangrijk is het daarom om te kiezen voor zeepvrije bad- of doucheproducten, bijvoorbeeld op oliebasis.

• Stap 2: verzorging Na reinigen is verzorging belangrijk. Met een goede huidverzorging kan je een verstoorde huidbarrière herstellen. Een goede verzorging van je oudere huid is dus echt geen overbodige luxe! Welke crème je gebruikt, hoeft niet ingewikkeld te zijn: het draait allemaal om het gebruiken van neutrale huidproducten, bijvoorbeeld de extra vettende Dag- & Nachtcrème Droge Huid.

• Stap 3: zonbescherming Bescherm je huid altijd tegen de zon met een zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème is belangrijk om zonneschade en huidkanker te voorkomen. En wist je dat zonblootstelling de grootste externe oorzaak is van huidveroudering? Echt, de allerbeste antirimpelcrème is een dagcrème met SPF en zonnebrandcrème. Door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je ook pigmentvlekken.

Tips bij huidveroudering

  • De allerbeste tip tegen rimpels? Bescherm je huid tegen de zon. De beste antirimpelcrème is een dagcrème met SPF en zonnebrandcrème. Door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je pigmentvlekken.
  • Stop met roken! Roken zorgt voor een snelle huidveroudering. Die rimpels boven de bovenlip? Juist…
  • Het eerste teken van huidveroudering is vaak droge en soms gerimpelde handen. Speciaal voor droge handen ontwikkelde ik een herstellende, vette Handcrème.
  • Gebruik een extra verzorgende gezichtscrème en vettende bodycrème bij een droge schilferige huid.
  • Spot je al rimpels op het voorhoofd? Of onder de ogen? Helaas, er bestaat geen antirimpelcrème waarvan wetenschappelijk is bewezen dat-ie werkt. Wat je wel kunt doen, is milde huidverzorgingsproducten gebruiken: een zeepvrije gezichtsreiniger voor het gezicht en een mild doucheproduct of zeepvrije badolie, zodat de huid niet uitdroogt. Zeep en water drogen uit.
huid veroudering antirimpelcremes spf

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij huidveroudering

Kan ik pigmentvlekken verwijderen?

Pigmentvlekken verwijderen kan eigenlijk maar op één manier: een behandeling met een pigmentlaser. Al na één of twee behandelingen met deze laser zie je resultaat.

Hoe herken ik craquelé huid?

Een craquelé huid – spreek uit als krakelee huid – is een heel droge verouderde huid. De huid heeft ‘scheurtjes’, net zoals je ziet bij verf op oude schilderijen. Soms springt de craquelé huid vanzelf open. Vaak is er sprake van craquelé eczeem.

Ik maak me zorgen over een plekje of vlekje op mijn verouderde huid. Moet ik naar de huisarts of dermatoloog?

Bij twijfel altijd doen! Elke dokter kijkt echt liever een keer te veel dan te weinig naar een plekje/vlekje.

Kan ik kersenwratjes verwijderen?

Kersenwratjes zijn goedaardige plekjes, dus ze kunnen gewoon blijven zitten. Mocht je ze cosmetisch storend vinden, dan is het fijn om te weten dat ze makkelijk ‘dichtgebrand’ kunnen worden met een soort elektrisch naaldje. Ook is laserbehandeling mogelijk.

Kan ik stuccokeratose verwijderen?

Deze droge plekjes kun je verzachten met een crème of zalf die ureum bevat. Om ze weg te krijgen, kun je ze met een vijl proberen weg te vijlen.

Kan ik ouderdomswratjes verwijderen?

Er bestaat geen medicijn of crème die ouderdomswratjes weghaalt. Wel helpt een crème wellicht om de wratjes iets soepeler te krijgen. Als je deze plekken storend vindt, kun je aan je huisarts, huidtherapeut of dermatoloog vragen of ze verwijderd kunnen worden. Dit gebeurt meestal met een scherpe lepel/curette of met stikstof.

Meer advies van Drs Leenarts

huidkanker

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. UV-straling, maar ook de zonnebank kunnen de kans op huidkanker vergroten. Hoe herken je huidkanker en hoe bescherm je je ertegen? Ik geef advies.
droge huid benen

Droge huid

Je huid voelt trekkerig, jeukt en vertoont barstjes. Vooral in de winter. Het zijn kenmerken van een droge huid. Niets ernstigs, maar vervelend is het wel. Ik geef tips om van die droge huid af te komen.
Moedervlekken op de rug

Moedervlekken

De meeste moedervlekken zullen nooit problemen veroorzaken. Toch is het verstandig om ze in de gaten te houden. Want een moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Een atypische moedervlek controleer je met de ABCDE-methode.