Likdoorns op je voeten: hoe kom je ervanaf?

Volwassen huid, Overige
Likdoorns op je voeten: hoe kom je ervanaf?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wanneer je last hebt van eelt, kan het zijn dat je bekend bent met likdoorns. Wat zijn likdoorns? Hoe kun je ze voorkomen? En hoe kom je ervanaf? Ik geef advies en deel tips. 

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn of eeltpit bestaat uit eelt. Door druk op de huid van buitenaf gaat de huid eelt vormen als een soort bescherming. Als dit heel lokaal is, krijg je een eeltbultje. Soms groeit dit eelt in een soort kegeltje naar binnen toe en kan dan behoorlijk pijn doen.

Symptomen van een likdoorn

Een likdoorn is meestal een rond eeltplekje van een aantal millimeter groot. De kleur van een likdoorn kan wit, geel, grijs of bruin zijn, dit is afhankelijk van je eigen huidskleur. Een likdoorn heeft een duidelijk hard middelpunt. Ook heeft een likdoorn soms een zwart puntje in het midden. Dit zwarte puntje is de naar binnen gegroeide eelt in de vorm van een kegeltje/punt. Wanneer je op een likdoorn drukt, kun je een stekende, scherpe pijn voelen. Een likdoorn zit vaak op of rondom de tenen, dicht tegen het bot aan.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, dit is de bovenste laag van de opperhuid die bestaat uit dode huidcellen. Deze eeltlaag beschermt als het ware de huid. Eelt komt op plekken voor waar veel druk of wrijving op de huid ontstaat.
Wanneer op een bepaalde plek op de voet de druk te hoog wordt, ontstaat een extra dikke eeltlaag, die zich vormt tot een likdoorn. Deze verhoogde druk zorgt er ook voor dat het eelt naar binnen groeit, wat erg veel pijn kan doen. De een heeft wat sneller last van likdoorns dan een ander.

Wat is een hamerteen?

Likdoorns ontstaan zoals gezegd door druk. Meestal door een te strak zittende schoen. Daardoor vind je likdoorns meestal boven op de tenen of aan de buitenkant van de kleine teen en soms ook onder de voet. Ook mensen met een afwijkende stand van de voeten of tenen, zoals een hamerteen, of een naar binnen gedraaide teen, oftewel hallux valgus hebben vaak last van likdoorns. Hamertenen ontstaan doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn. Bij hamertenen ontstaan er vaak pijnlijke eeltplekken op de tenen tussen het eerste en tweede kootje door het contact met de schoen.

Scheefstaande grote teen

En een scheefstaande grote teen of hallux valgus? Vaak is het een kwestie van aanleg of erfelijkheid of je een scheefstaande grote teen hebt of krijgt. Al lijkt het erop dat ook bij dit probleem het dragen van te smalle schoenen een rol speelt.

Wat kan ik tegen een likdoorn doen?

Zoals bij zoveel aandoeningen, is ook bij likdoorns voorkomen beter dan genezen. Dat betekent de oorzaak wegnemen, oftewel: druk voorkomen door brede, ruime schoenen te dragen. Zeker bij iemand die gevoelig is voor likdoorns is dat belangrijk, anders komt het probleem steeds terug.

Likdoorns zijn te behandelen met likdoornpleisters of met anti-drukringen. Deze verminderen de druk, waardoor de likdoorn geleidelijk slinkt. In een likdoornpleister is vaak salicylzuur verwerkt, dat het eelt verweekt. Het verweken van eelt kan ook met een ureum bevattende eeltcrème. Na het verweken kan de likdoorn worden afgevijld met bijvoorbeeld een voetvijl, hiermee maak je het eelt dunner. Ook kun je een pijnlijke likdoorn professioneel laten verwijderen door een pedicure. Wanneer je diabetes hebt, is het raadzaam om de huisarts of medisch pedicure te bezoeken voor het verwijderen van de likdoorn.

Let op: als je de oorzaak niet wegneemt, zal de likdoorn steeds terugkomen!

Verschil likdoorn en wrat?

Heb ik een likdoorn of een wrat? Deze vraag wordt mij tijdens mijn spreekuur vaak gesteld. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat is soms ook best lastig te zien. Een wrat maakt namelijk ook een eeltlaagje aan en dat doet vaak ook erg pijn bij druk. 

Er zijn twee grote verschillen:
De plaats: likdoorns ontstaan door druk, dus zitten enkel op plekken waar sprake is van verhoogde druk. Wratten kunnen overal zitten. Deze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus.
Het uiterlijk: als je goed kijkt, zie je in een wrat kleine zwarte puntjes zitten. Dit zijn kleine bloedvaatjes die de wrat zelf maakt voor zijn eigen bloedtoevoer en groei. Een likdoorn bevat zulke puntjes niet. Een likdoorn bevat wel een pit. Dit wordt veroorzaakt doordat de aangroeiende eeltlaag zich puntvormig in de huid boort en heeft pijn als gevolg.

Hoe kom je ervanaf?

Als je niet zo handig bent of er niet goed bij kunt, is het raadzaam een professional te bezoeken. Een pedicure is gespecialiseerd in de voet en kan uit de ‘voeten’ met likdoorns. De pedicure verwijdert eelt, inclusief de zogenaamde pit.

Veelgestelde vragen over likdoorns

Is een likdoorn besmettelijk?

Nee, een likdoorn is niet besmettelijk.

Is een likdoorn gevaarlijk?

Nee, likdoorns kunnen geen kwaad, ondanks dat ze erg vervelend zijn en pijn kunnen doen. 

Hoe krijg je een likdoorn weg?

Je kunt een likdoorn verwijderen door de druk weg te nemen met bijvoorbeeld een likdoornpleister. Daarnaast is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen.

Hoe ziet een beginnende likdoorn eruit?

Een beginnende likdoorn herken je aan een meestal geelachtige, ronde verdikking van de huid. Vaak zit deze in de buurt van de tenen en is de plek enkele millimeters groot. 

Kun je zelf een likdoorn verwijderen?

Je kunt een likdoorn zelf verwijderen door een likdoorn pleister te dragen die de druk afneemt of door het eelt te verweken met een eeltcrème. Wanneer je een pijnlijke likdoorn hebt is het raadzaam om deze professioneel te laten verwijderen door een pedicure.

Hoe voorkom ik een likdoorn?

Een likdoorn voorkom je door goed passende schoenen te dragen die geen extra druk geven op de voet. 

Wat is het verschil tussen een likdoorn en een eeltpit?

Er is geen verschil, beide termen verwijzen naar hetzelfde fenomeen.

Waar zit een likdoorn?

Een likdoorn kan zeer doen wanneer er een te hoge druk op het eelt komt te staan en het eelt naar binnen wordt geduwd. Er ontstaat dan een soort kegeltje in het eelt dat een zwarte kleur kan hebben.Â