Is elke dag je haren wassen slecht?

Onderzoek, Volwassen huid, Overige
Is elke dag je haren wassen slecht?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Is elke dag warm douchen goed of slecht? Krijg je van extra veel water drinken een stralende huid? En is elke dag je haren wassen slecht? Wat blijkt, er bestaan veel misvattingen over wat er nou wel en niet goed is voor je huid. Dat blijkt uit mijn onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Voor eens en altijd bevestig of ontkracht ik een aantal van die misvattingen.

Goed of slecht? Elke dag je haar wassen


Over haarverzorging bestaan veel misvattingen. Maar liefst 82 procent van de Nederlanders denkt dat elke dag je haren wassen niet goed is voor je hoofdhuid. Toch wast twee derde van hen alsnog elke dag zijn haar. Slechts twee procent van de Nederlanders is actief bezig met de no poo method. Dat betekent dat zij überhaupt nooit hun haren wassen met shampoo. Is dat goed? “Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft. Heb jij een heel droge hoofdhuid? Dan kun je prima de shampoo af en toe overslaan. Wanneer je een vette hoofdhuid hebt, kan het fijn zijn om wel elke wasbeurt een shampoo met milde reinigers te gebruiken. Ophoping van vet en vuil op de hoofdhuid kan zorgen voor irritatie en jeuk. Helemaal nooit een shampoo gebruiken vind ik nergens voor nodig. Zoek een shampoo die bij jou en je hoofdhuid past.” 

En hoe vaak moet je je haren wassen? “Elke dag je haren wassen, is niet per se schadelijk voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt. In de winter loopt het aantal mensen met een droge hoofdhuid vaak op. Een derde van de Nederlanders geeft aan een droge hoofdhuid te hebben. Voor die groep mensen kan het verstandig zijn om juist minder hun haren te wassen met shampoo. Er is geen goed of slecht, het is persoonlijk.”

Goed of slecht? Conditioner op de hoofdhuid


28 procent van de Nederlanders gebruikt conditioner op de hoofdhuid. Het gebruik van conditioner op de hoofdhuid zorgt ervoor dat je hoofdhuid en haar vetter worden. “Vervolgens moeten mensen hun haar weer vaker gaan wassen. Het is écht de bedoeling dat iedereen conditioner alleen op de punten gebruikt. Dit deel van het haar is het meest beschadigd en oudst en heeft daarom de meeste verzorging nodig. Breng het dus echt alleen op de punten aan.” Shampoo is daarentegen juist wel belangrijk voor de hoofdhuid. 85 procent van Nederland gebruikt shampoo al van de kruin tot de puntjes. Toch wordt de hoofdhuid ook vaak nog vergeten, terwijl deze juist het belangrijkste is.

Goed of slecht? Water drinken voor een stralende huid


Ruim driekwart van de Nederlanders denkt dat extra water drinken een droge huid voorkomt. Helaas, dit is onzin. Water drinken is vooral erg goed voor je lichaam, maar een droge huid wordt er niet opeens minder droog van. Je plast en zweet het gewoon weer uit.

Wat kun je dan wél doen voor je huid? Smeren en nog eens smeren. Opvallend: slechts 34 procent van de Nederlanders gebruikt dagelijks huidverzorgingsproducten. Zeventien procent van de Nederlanders doet dit zelfs nooit, terwijl dit uiteindelijk toch de beste oplossing is tegen een droge huid. “Naast lauw douchen raad ik aan: smeren, smeren, smeren. Heb je een droge huid, gebruik dan dagelijks een lekkere vette crème of zalf, het liefst zonder parfum. Vind je deze te vet, dan is een bodylotion een goed alternatief. Daarmee herstel je de barrièrefunctie van de huid en geef je je huid een beschermingslaagje. Dit is de beste oplossing om deze zacht en soepel te houden. En vergeet vooral de handen niet.”

En hoe zit het met koud douchen?

Bij frisse temperaturen is lekker lang en heet douchen verleidelijk. Nu doe je dat misschien sowieso wel minder vanwege de hoge energierekeningen. Hoe goed of slecht is koud douchen voor je droge huid? Maar liefst driekwart van de Nederlanders denkt dat elke dag douchen überhaupt niet goed is voor de huid, los van de temperatuur van het water. Nog meer mensen denken dat te warm douchen je huid uitdroogt, namelijk tachtig procent. Bijna zeventig procent denkt dat koud douchen goed is voor de huid.

Onder een ijskoude douche staan is niet per se beter voor je huid en haar. Wat wel goed is, is een lauwe douche. Heet douchen tast de buitenste laag van de huid en het vetlaagje op de huid aan. Je (hoofd)huid droogt namelijk door het warme water uit. Dat vettige laagje op je huid zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft en geen vocht verliest. Hiernaast zorgt de buitenste laag van je huid voor een beschermende barrière voor je lichaam. Het houdt onder andere bacteriën, bepaalde stoffen en andere indringers tegen. 

“Koud douchen is echt niet per se goed voor je huid. Ik hoop dat ik met deze uitspraak een hoop mensen veel gebibber bespaar: je kunt een douche best wat warmer zetten. Als jij ’s ochtends lekker wakker wordt van een koude douche, moet je dat vooral blijven doen, maar voor je huid hoef je het niet te doen. Van een echt te hete douche kan je huid wel uitdrogen. Probeer dat dus te vermijden en neem een lauwe douche. Fijn voor de huid en ook voor de energierekening.”