Waterwratjes

Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt en zijn besmettelijk. Bijna ieder kind krijgt er wel eens mee te maken. Vooral de periode van zwemlessen is berucht vanwege het huid-tot-huidcontact. Gelukkig kunnen de wratjes geen kwaad. En het goede nieuws is dat ze altijd vanzelf weer weggaan. Hoe ontstaan waterwratjes? En moet je waterwratjes behandelen? Als dermatoloog heb ik een paar tips voor je.

Wat zijn waterwratjes?

  • Waterwratjes zien eruit als huidkleurige bultjes met in het midden een deukje of geelwitte verkleuring.
  • Bijna ieder kind krijgt er een keer mee te maken. Vooral de zwemlesperiode is berucht om het krijgen van waterwratjes.
  • De wratjes worden door huid-tot-huidcontact overgedragen.
  • Waterwratjes behandelen is niet nodig, ze verdwijnen altijd vanzelf weer.
Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Eigenlijk krijgt bijna elk kind een keer waterwratjes. Maar het ene kind heeft twee kleine wratjes die weer na een week zijn verdwenen, en het andere kind heeft er tientallen. Waterwratjes komen vaker voor bij kinderen die eczeem hebben.

Oorzaak waterwratjes

Waterwratjes zijn besmettelijk. Ze worden door een virus veroorzaakt dat in het vocht van de wratjes zit. De waterwratjes worden door huid-tot-huidcontact overgedragen, maar ook door contact met besmette voorwerpen zoals speelgoed of handdoeken.

Zit je kind op zwemles, dan is de kans groot dat hij of zij last krijgt van waterwatjes. De zwemlesperiode is ‘berucht’. Kinderen zitten dan vaak schouder aan schouder aan de rand van het zwembad, en door dit huid-tot-huidcontact is er blootstelling aan het virus.

Wanneer je kindje in contact is gekomen met het waterwrattenvirus, kan het tussen de twee weken tot zes maanden duren voordat het virus zich openbaart en er wratjes ontstaan.

Waterwratjes bij volwassenen

Veel volwassenen hebben als kind waterwratjes gehad en hebben er dus weerstand voor opgebouwd. Toch kunnen volwassenen soms door kinderen besmet worden en alsnog waterwratjes krijgen.

waterwratjes

Hoe herken ik het?

Een waterwratje ziet eruit als een huidkleurig bultje met in het midden een deukje of een geelwitte verkleuring. Meestal zitten er meerdere wratjes in een groepje bij elkaar. Bijvoorbeeld op de romp, billen, in de knieholtes of oksels. Maar de wratjes kunnen op het hele lichaam voorkomen.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling waterwratjes

Wat te doen tegen waterwratjes? Eigenlijk niets. Kinderen hebben er meestal geen last van; de wratjes doen geen pijn en jeuken niet. Ook is het zo dat waterwratjes gelukkig altijd vanzelf weer weggaan, maar dat kan bij sommige kinderen wel één tot twee jaar duren. Soms zie je dat er eerst roodheid en schilfering rond een wratje ontstaan, waarna ze vaak verdwijnen.

Waterwratjes verwijderen

Als waterwratjes op een onhandige plek zitten, of als kinderen wat ouder zijn, worden waterwratjes soms weggehaald met een scherpe lepel. Dit moet onder lokale verdoving gebeuren. Op deze manier waterwratjes weghalen geeft helaas geen garantie dat de wratjes ook echt wegblijven, ook kunnen er littekens ontstaan.

Goed om te weten is dat er recentelijk in Nederland een product op de markt is gebracht wat de waterwratjes tóch sneller zou kunnen laten verdwijnen en wat een kleinere kans op littekens met zich meebrengt wanneer je het op de juiste manier gebruikt. Dit product heet MOLUSKⓇ. De literatuur lijkt hier veelbelovend over, dus een behandeling lijkt toch dichterbij te komen!

MOLUSKⓇ is een product dat 10% kaliumhydroxide bevat. Dit ingrediënt heeft een etsende werking: het is in staat om een gedeelte van de huid te verwijderen (in dit geval dus de waterwratjes). Wanneer je dit product gedurende de aangegeven periode volgens de gebruiksaanwijzing aan de basis van de waterwratjes aanbrengt, zal het uiteindelijk een soort ontstekingsreactie veroorzaken waarbij irritatie, zwelling en/of roodheid kan voorkomen. Dit betekent dat het waterwratje voldoende is behandeld en dat het vervolgens na twee tot vijf weken zal verdwijnen. Belangrijk om dan niet aan de waterwratjes te zitten! Dit voorkomt littekentjes.

MOLUSKⓇ is bij de apotheek verkrijgbaar. Voor meer informatie over dit product verwijs ik je dan ook graag door naar je apotheek.

Mijn (niet-gesponsorde) mening hierover? Mijn jongste dochter had – toen ze zes jaar was – waterwratjes en wilde er graag vanaf. Dus heb ik een van de wratjes behandeld met dit product. Het aanbrengen was geen pretje, want het spul prikt behoorlijk, maar het wratje was wel na een paar weken helemaal weg.

Mijn dochter vond de procedure toch niet echt voor herhaling vatbaar en wachtte liever rustig af tot ze vanzelf weggingen. Bij roodheid smeerde ik op de waterwratjes zinkzalf (Babybillen zalf of Beschermende Barrière crème).

Literatuur:

Teixidó, C., Díez, O., Marsal, J. R., Giner‐Soriano, M., Pera, H., Martinez, M., Galindo-Ortego, G., Schoenenberger, J.A., Real, J., Cruz, I. & Morros, R. (2018). Efficacy and safety of topical application of 15% and 10% potassium hydroxide for the treatment of Molluscum contagiosum. Pediatric dermatology, 35(3), 336-342.

Mijn tips

Tip 1

Kinderen met eczeem hebben vaak veel last waterwratjes. Het is verstandig de huisarts te bezoeken voor goede adviezen over de behandeling van eczeem.

Tip 2

Heeft je kind niet echt last van de waterwratjes, wacht dan gewoon af. De wratjes gaan na verloop van tijd vanzelf weg.

Tip 3

Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterwratjes gaat krabben. De kans bestaat namelijk dat een wratje opengaat. Hierdoor kan het virus zich verspreiden waardoor er nog meer wratjes ontstaan. Ook kan het krabben littekens veroorzaken.

Tip 4

Een open wratje dat niet bedekt wordt door kleding, kun je afplakken met een pleister. Zo voorkom je verdere verspreiding.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Moet je waterwratjes behandelen?

Ik adviseer om niets te doen aan die wratjes. Gewoon afwachten. Wanneer je wratjes actief behandelt, is er kans dat er littekens ontstaan. Waterwratjes uitdrukken of uitknijpen is ook niet verstandig omdat het virus zich dan kan verspreiden.

Waterwratjes behandelen doen dermatologen dus ook eigenlijk nooit. Behalve wanneer er een wratje op het ooglid zit en het oog daardoor niet goed open kan.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn besmettelijk. Waterwratjes worden door huid-huidcontact overgedragen, maar ook door contact met besmette voorwerpen zoals speelgoed of handdoeken. Net zoals bij ‘gewone’ wratjes krijgt niet ieder kind waterwratjes. Kinderen met eczeem zijn vatbaarder voor het virus.

Mag je met waterwratjes zwemmen?

Ja, je kind mag gewoon zwemmen met waterwratjes. Open waterwratjes kan je eventueel afplakken met een waterdichte pleister.

Wat als er waterwratjes ontstoken zijn?

Als waterwratjes ontstoken zijn en je kind heeft hier last van, dan zou je naar de huisarts kunnen gaan. Er kan dan antibioticazalf worden voorgeschreven. Vaak is het wel zo dat er wat roodheid is rondom het wratje, net voordat het weggaat.

Kun je waterwratjes behandelen met zinkzalf, Betadine of tea tree olie?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus, en dat virus gaat niet weg door bovenstaande behandelingen. Wel kan het wratje wat indrogen door zinkzalf of betadinezalf.

Zijn waterwratjes tijdens zwangerschap schadelijk?

Nee, waterwratjes tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk.

Lees meer