Waterwratjes

Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt en eigenlijk krijgt bijna elk kind hier mee te maken. Vooral de periode van zwemlessen is berucht voor het krijgen van waterwratjes. Dit komt door huid tot huid contact.

In het kort

  • Waterwratjes zien eruit als een huidkleurig bultje met in het midden een deukje of geel-witte verkleuring.
  • Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen.
  • Bijna ieder kind krijgt er een keer mee te maken.
  • De oorzaak is een virus wat in het vocht van de wratjes zit.
  • Ze worden door huid-huid contact overgedragen.
  • Een behandeling is niet nodig, ze verdwijnen altijd vanzelf weer.

Hoe herken ik waterwratjes?

Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt en eigenlijk krijgt bijna elk kind hier mee te maken. Het ene kind heeft twee kleine wratjes die weer na een week zijn verdwenen, het andere kind heeft er tientallen. Waterwratjes komen vaker voor bij kinderen die eczeem hebben. Waterwratjes zien er uit als een huidkleurig bultje met in het midden een deukje of een geel/witte verkleuring.

waterwratjes

Bezoek onze webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling

Waterwratjes gaan gelukkig altijd vanzelf weer weg, maar dat kan bij sommige kinderen wel 1 tot 2 jaar duren. Soms zie je dat er eerst roodheid en schilfering rond een wratje ontstaan, waarna ze vaak verdwijnen.

Als waterwratjes op een onhandige plek zitten, of kinderen wat ouder zijn, worden waterwratjes soms weggehaald met een scherpe lepel. Dit moet onder lokale verdoving gebeuren en is ook geen garantie dat de waterwratjes wegblijven. Ook kunnen er littekens ontstaan door deze behandeling.

Goed om te weten is dat er recentelijk in Nederland een product op de markt is gebracht wat de waterwratjes tóch sneller zou kunnen laten verdwijnen en wat een kleinere kans op littekens met zich meebrengt wanneer je het juist gebruikt. Dit product heet MOLUSKⓇ. De literatuur lijkt hier veelbelovend over, dus een behandeling lijkt toch dichterbij te komen!

MOLUSKⓇ is een product wat 10% kaliumhydroxide bevat. Dit ingrediënt heeft een etsende werking, wat inhoudt dat het in staat is om een gedeelte van de huid te verwijderen (in dit geval dus de waterwratjes). Wanneer je dit product gedurende de aangegeven periode uit de gebruiksaanwijzing aan de basis van de waterwratjes aanbrengt, zal dit uiteindelijk een soort ontstekingsreactie veroorzaken waarbij irritatie, zwelling en/of roodheid kan voorkomen. Dit betekent dat het waterwratje voldoende is behandeld en dat het vervolgens na 2-5 weken zal verdwijnen. Belangrijk om dan niet aan de waterwratjes te zitten! Dit voorkomt littekentjes.

MOLUSKⓇ is bij de apotheek verkrijgbaar. Voor meer informatie over dit product verwijzen we je dan ook graag door naar je lokale apotheek.

Mijn (niet-gesponsorde) mening hierover? Mijn jongste dochter (6 jaar) had waterwratjes en wilde er graag vanaf. Dus heb ik één van de wratjes behandeld met dit product. Het aanbrengen was geen pretje, want het spul prikt behoorlijk, maar het wratje was wel na een paar weken helemaal weg.

Mijn dochter vond de procedure toch niet echt voor herhaling vatbaar en wacht nu rustig af tot ze vanzelf weggaan. Bij roodheid smeer ik wat Babybillen zalf of Beschermende Barrière crème.

Literatuur:

Teixidó, C., Díez, O., Marsal, J. R., Giner‐Soriano, M., Pera, H., Martinez, M., Galindo-Ortego, G., Schoenenberger, J.A., Real, J., Cruz, I. & Morros, R. (2018). Efficacy and safety of topical application of 15% and 10% potassium hydroxide for the treatment of Molluscum contagiosum. Pediatric dermatology, 35(3), 336-342.

Mijn tips

Kinderen met eczeem hebben vaak veel last waterwratjes. Het is verstandig de huisarts te bezoeken voor goede adviezen over de behandeling van eczeem.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Moet je waterwratjes behandelen?

Omdat waterwratjes altijd vanzelf weer weggaan adviseer ik om niets te doen aan die wratjes en af te wachten. Met name omdat wanneer je wratjes actief behandelt er kans is dat er littekens ontstaan. Dit doen dermatologen dus ook eigenlijk nooit behalve bij hoge uitzondering (bv. wanneer er een wratje op het ooglid zit en het oog daardoor niet goed open kan).

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn besmettelijk. Waterwratjes worden door huid-huid contact overgedragen, maar ook door contact met besmette voorwerpen zoals speelgoed of handdoeken. Net zoals bij ‘gewone’ wratjes krijgt niet ieder kind waterwratjes. Kinderen met eczeem zijn vatbaarder voor het virus.

Hoelang na de besmetting ontstaan waterwratjes?

Wanneer je kindje in contact is gekomen met het waterwrattenvirus, kan het tussen de 2 weken tot 6 maanden duren voordat het virus zich openbaart.

Kunnen volwassenen ook waterwratjes krijgen?

Veel volwassenen hebben als kind waterwratjes gehad en hebben er dus weerstand voor opgebouwd. Toch kunnen volwassenen soms door kinderen besmet worden.

Lees meer