Waarom krijgen we kippenvel?

Overige
Waarom krijgen we kippenvel?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Via De Coen & Sander Show op Radio 538 kreeg ik eens de vraag waarom je kippenvel krijgt, bijvoorbeeld bij het beluisteren van mooie muziek. Een interessante vraag, want iedereen heeft weleens kippenvel bij bepaalde emoties of het voelen van kou.

Wat is kippenvel?

Kippenvel, ook wel horripilatie, spasmodermie genoemd, is het verschijnsel dat haren op de huid rechtop gaan staan en er bultjes ontstaan. Bij kippenvel ziet de huid eruit als die van een geplukte kip of een gans. In het Duits heet het dan ook Gänsehaut en in het Engels noem je het goose bumps.

waarom krijgen we kippenvel? advies Dr Leenarts

Wat gebeurt er precies in de huid als je kippenvel krijgt?

Elke haar op je lichaam heeft een eigen spiertje in de huid, de musculus arrector pili. Als deze spier zich aanspant, gaat het haartje rechtop staan. Door het samentrekken van de spiertjes ontstaan kleine deukjes in de huid, waardoor de huid rondom de haar als bultjes te zien zijn. Het samentrekken van de spiertjes wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel regelt onbewust de functie van organen, zoals bijvoorbeeld de regulering van de ademhaling. Je hebt dus zelf geen invloed op uitlokken of tegengaan van kippenvel.

Waarom krijgen we het?

Kippenvel komt alleen voor bij zoogdieren met een vacht en dus ook bij de mens. Het dient twee doelen: ten eerste heeft het als functie warmte vast te houden bij kou. Wanneer alle haren overeind gaan staan, kan warmte namelijk beter worden behouden. Ten tweede heeft het, in het geval van heftige emoties zoals angst, als resultaat dat de vacht opzet, waardoor het dier groter lijkt en het de vijand kan afschrikken.

Bij de mens is kippenvel een evolutionair overblijfsel van onze behaarde voorouders. Behalve dat het verklapt dat je het koud hebt of dat je een liedje heel erg mooi vindt, heeft kippenvel bij de mens dus eigenlijk geen functie meer.

Last van chronische ‘kippenvel’? Lees meer hierover op de adviespagina Keratosis Pilaris.