Volwassen huid

 • Lichen sclerosus heeft een littekenachtige witte structuur.

  Lichen sclerosus

  Lichen sclerosus is een plaatselijke chronische ontsteking van de huid. Wat houdt deze huidaandoening in en wat kun je doen tegen lichen sclerosus? Ik geef advies.
 • Viltigo | Drs Leenarts

  Vitiligo

  Opeens een witte plek in je gezicht opgemerkt, die duidelijker zichtbaar wordt na een zonvakantie? Het zou wel eens vitiligo kunnen zijn. Wat is de oorzaak van vitiligo en zijn er behandelingen voor? Klik, lees en leer.
 • Melasma

  Melasma

  Melasma, beter bekend als een zwangerschapsmasker, vinden veel vrouwen storend. Moet je per se zwanger zijn om deze vlekken te krijgen? En is er een melasma behandeling? Ik geef advies.
 • huidkanker

  Huidkanker

  Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. UV-straling, maar ook de zonnebank kunnen de kans op huidkanker vergroten. Hoe herken je huidkanker en hoe bescherm je je ertegen? Ik geef advies.
 • droge huid benen

  Droge huid

  Je huid voelt trekkerig, jeukt en vertoont barstjes. Vooral in de winter. Het zijn kenmerken van een droge huid. Niets ernstigs, maar vervelend is het wel. Ik geef tips om van die droge huid af te komen.
 • wratten hand

  Wratten

  Een wrat aan de handen of voeten? Geen zorgen: wratten zijn onschuldig. Ze komen veel voor en verdwijnen vanzelf. Hoe ontstaan wratten? Zijn ze besmettelijk en hoe kun je ze weghalen? Ik geef advies.
 • Eczeem op de arm voor de eczeem adviespagina.

  Eczeem

  Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Vervelend, vooral die jeuk. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat eczeem? En wat kun je ertegen doen? Ik geef advies en deel tips.
 • Zwangerebuik en de huid verzorging tijdens zwangerschap

  De huid en zwangerschap

  Als je zwanger bent, verandert er veel. Ook je huid. Je kunt last hebben van acne en de huid kan donkerder kleuren. En hoe zit het met dat zwangerschapsmasker? Ik leg het uit.
 • Vrouw met acne op haar gezicht

  Acne

  Acne is een van de bekendste huidaandoeningen en komt vaak voor. Meestal tijdens de puberteit, maar je kunt er ook op oudere leeftijd last van hebben. Het belangrijkste is om niet aan de puistjes te zitten. Meer tips lees je hier.
 • Vrouw met kanker die kijkt met een chemo muts

  Huidverzorging bij chemotherapie

  Chemotherapie is zwaar voor je lichaam en je huid. Chemo heeft bijwerkingen, zoals een droge huid, broze nagels en haaruitval. Hoe houd je je huid gezond?
 • Vrouwen allemaal met ander haartype

  Haarverzorging

  Vaak heb je pas door hoe belangrijk een gezonde hoofdhuid is, als dat niet vanzelfsprekend is. Je kunt last krijgen van hoofdhuidproblemen, zoals schilfertjes, vettigheid of jeuk. De juiste haarverzorging kan voor verbetering zorgen.
 • Oudere dame met een mooie huid

  Huidveroudering

  Bij het ouder worden, verandert de huid. Bij een verouderde huid horen rimpels en de elasticiteit wordt minder. Maar al die vlekjes, wratjes en plekjes? Daar denkt vrijwel niemand aan bij huidveroudering. Ik vertel je er meer over.
 • pityriasis alba voor adviespagina van drs leenarts. wiite vlekken

  Witte vlekken op de huid (pityriasis alba)

  Vage witte vlekken op de huid. Vooral in het gezicht, op de wangen. En ook op de armen komen ze regelmatig voor. Waarover ik het heb? Pityriasis alba. Lees hier meer.
 • Rode bultjes op bovenarm of benen keratosis pilaris

  Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)

  Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier: de rode bultjes op bovenarmen, wangen of benen. De medische term is keratosis pilaris. Ik deel tips.
 • Psoriasis op eleboog

  Psoriasis

  Rode plekken met witte schilfers op de huid. Soms jeuken ze of zijn ze pijnlijk. Vaak zie je de plekken op de ellebogen en knieën, maar ze kunnen overal op de huid zitten. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je psoriasis hebt. Ik geef advies en deel tips.
 • Handen op eczeem

  Handeczeem

  Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Handeczeem is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging heel belangrijk.
 • droge lippen droge huid

  Droge lippen

  Koud weer doet je lippen geen goed. Het resultaat: velletjes en soms scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Wat kun je ertegen doen? Ik leg het uit.
 • aambeien billen jeuk

  Jeuk bij de anus & aambeien

  Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en hoe kun je aambeien verhelpen?
 • smetplekken

  Smetplekken

  Een smetplek is een huiduitslag die met name voorkomt in plooien. Smetplekken komen vaak voor: bij baby’s, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kun je met een zinkzalf smetplekken verzorgen en helpen mijn tips ze te voorkomen.
 • Rosacea op haar wangen

  Rosacea

  Rosacea is een chronische huidziekte met als typisch kenmerk: felrode wangen en neus. Rosacea gaat vaak gepaard met ontstekingen van het haar-talgkliercomplex en komt veel voor. Behandeling kan lastig zijn, maar ik heb goede tips voor je.
 • Seborroïsch eczeem bij man zijn oogleden

  Seborroïsch eczeem

  Een minder bekende, maar toch veelvoorkomende vorm van eczeem is seborroïsch eczeem. Hoewel seborroïsch eczeem onschuldig is, kan het wel storend zijn. Ik geef advies en tips.
 • Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

  Huidverzorging

  De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.
 • urticaria netelroos galbulten

  Urticaria (neteloos, galbulten)

  Galbulten, netelroos… De medische benaming is urticaria. Hierbij krijg je een sterk jeukende huiduitslag, met rode verdikte plekjes. Ik leg je uit wat je eraan kunt doen.
 • huid allergie en een allergie test op rug

  Huidallergie

  Jarenlang kun je zonder problemen een crème gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen. We spreken dan van een huidallergie. Ik leg je uit wat je kunt doen als je een allergische reactie van de huid hebt.
 • Zon en de huid

 • Heb je een zonnesteek? Wat zijn de symptomen van een zonnesteek en is er een behandeling? Tips van dermatoloog Marjolein Leenarts.

  Zonnesteek

  Een zonnesteek herken je aan een slap, duizelig, misselijk gevoel waarbij de huid heel warm aanvoelt en rood kan kleuren. Ook kun je erg gaan zweten en hoofdpijn krijgen. Hoe kun je een zonnesteek behandelen? Ik deel tips en geef advies.
 • Heb je een zonnesteek? Wat zijn de symptomen van een zonnesteek en is er een behandeling? Tips van dermatoloog Marjolein Leenarts.

  Zonneallergie

  Net zoals iedere andere allergie is zonneallergie een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. In het geval van een zonneallergie reageert de huid op ultraviolet (zon)licht. Wat kun je tegen zonneallergie doen? Ik leg het je uit.
 • Blog over warmte-uitslag en huidverzorging

  Warmte-uitslag kind

  Na een warme dag spot je pukkeltjes of kleine vochtblaasjes op je kindje. Wellicht is het warmte-uitslag. Geen zorgen, deze uitslag kan geen kwaad. Wel jeuken de bultjes of blaasjes en kunnen ze pijn doen. Ik leg je uit wat je ertegen kunt doen. 
 • pityriasis alba voor adviespagina van drs leenarts. wiite vlekken

  Witte vlekken op de huid (pityriasis alba)

  Vage witte vlekken op de huid. Vooral in het gezicht, op de wangen. En ook op de armen komen ze regelmatig voor. Waarover ik het heb? Pityriasis alba. Lees hier meer.
 • Moedervlekken op de rug

  Moedervlekken

  De meeste moedervlekken zullen nooit problemen veroorzaken. Toch is het verstandig om ze in de gaten te houden. Want een moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Een atypische moedervlek controleer je met de ABCDE-methode.
 • Zonbescherming moeder en kind met zonnebrand

  Verbrande huid

  Om zonverbranding en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming heel belangrijk. Maar welke factor zonnebrand is het beste? En hoe kun je de verbrande huid verzorgen? Ik leg het je graag uit.
 • Baby- kinderhuid

 • Blog over warmte-uitslag en huidverzorging

  Warmte-uitslag kind

  Na een warme dag spot je pukkeltjes of kleine vochtblaasjes op je kindje. Wellicht is het warmte-uitslag. Geen zorgen, deze uitslag kan geen kwaad. Wel jeuken de bultjes of blaasjes en kunnen ze pijn doen. Ik leg je uit wat je ertegen kunt doen. 
 • wratten hand

  Wratten

  Een wrat aan de handen of voeten? Geen zorgen: wratten zijn onschuldig. Ze komen veel voor en verdwijnen vanzelf. Hoe ontstaan wratten? Zijn ze besmettelijk en hoe kun je ze weghalen? Ik geef advies.
 • waterwratjes op arm

  Waterwratjes

  Bijna ieder kind krijgt ze weleens: waterwratjes. Niet schadelijk, wel besmettelijk. Helemaal tijdens de zwemlesperiode kan je kind door huid-op-huidcontact waterwratjes krijgen. Maar geen zorgen, ze gaan vanzelf weer weg.
 • Waterpokken bij kinderen

  Waterpokken

  Heeft je kindje rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam? Grote kans dat het waterpokken zijn. Vervelend, vooral de jeuk. Hoe beginnen waterpokken? Kun je de jeuk verlichten? En hoe zit het met zwangerschap en waterpokken?
 • Vernix

  Vernix

  De grijs-witte vette laag op de huid van pasgeboren baby’s is voor veel moeders een bekend fenomeen. De medische naam is vernix caseosa. Wat is de functie van vernix? En moet je het laagje nou laten zitten of weghalen?
 • Luieruitslag

  Luieruitslag

  Luieruitslag herken je aan de rode vlekken, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. Bijna alle kinderen hebben er weleens last van. Ook komt de uitslag voor bij volwassenen met incontinentie. Hoe behandel je het?
 • Krentenbaard

  Krentenbaard

  Je herkent krentenbaard aan korstjes rondom de neus en mond van je kindje. Soms zien deze korstjes er bloederig uit, maar honinggeel kan ook. De plekjes lijken pijnlijk, maar zijn dat niet. Hoe krijg je krentenbaard? En hoe behandel je het?
 • kinderziektes

  Klassieke kinderziektes

  Elk kind krijgt een keer rode vlekjes en koorts: een klassieke kinderziekte. Maar welke van de zes? Qua symptomen lijken ze allemaal op elkaar, met hangerigheid en uitslag. Ik leg uit hoe je kinderziektes herkent.
 • hand en voet ziekte

  Hand- voet- en mondziekte

  Je herkent hand-, voet- en mondziekte aan blaasjes in de mond en op de handen en voeten. Ze zijn besmettelijk, maar onschuldig. Hoe behandel je hand-, voet- en mondziekte? Ik geef advies.
 • Eczeem op de arm voor de eczeem adviespagina.

  Eczeem

  Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Vervelend, vooral die jeuk. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat eczeem? En wat kun je ertegen doen? Ik geef advies en deel tips.
 • Zwangerebuik en de huid verzorging tijdens zwangerschap

  De huid en zwangerschap

  Als je zwanger bent, verandert er veel. Ook je huid. Je kunt last hebben van acne en de huid kan donkerder kleuren. En hoe zit het met dat zwangerschapsmasker? Ik leg het uit.
 • baby acne

  Baby acne

  Wist je dat het normaal is dat je baby de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgt? Ik geef advies over baby acne.
 • berg hoofdhuid baby

  Berg

  Berg bij baby’s ziet er niet zo fris uit, maar is onschuldig. Hoe verwijder je berg? Lees meer.
 • Beestjes en de huid

 • Insectenbeten

  Insectenbeten

  Soms lijkt het net alsof insecten het speciaal op kinderen hebben voorzien. Gelukkig heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende bulten. En ik kan je uitleggen wat te doen bij een allergische reactie.
 • muggenbeet

  Muggenbeet

  Gestoken door een mug? Het levert je een jeukend bultje op. Heel irritant, maar vaak ook niet meer dan dat. Gelukkig kun je een muggenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende muggenbulten.
 • tekenbeet

  Tekenbeet

  Jaarlijks worden in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek! Meestal zie je een rood vlekje of een bultje na een tekenbeet. Het is belangrijk om de teek meteen te verwijderen nadat je hem hebt ontdekt. Ik vertel je hoe.
 • luizen jeuk krabben

  Hoofdluis

  Eigenlijk kunnen luizen geen kwaad, maar ze geven jou en je kind natuurlijk wel de kriebels. Letterlijk en figuurlijk. En dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Ik vertel je hoe en deel tips.
 • kwallenbeet

  Kwallenbeet

  Heerlijk, zo'n dagje strand. Totdat je wordt gebeten door een kwal. Gelukkig veroorzaken de meeste kwallen geen grote problemen. Hoe behandel je een kwallenbeet? En wat helpt tegen de jeuk?
 • schurft op arm

  Scabiës (schurft)

  Scabiës, ook wel bekend als schurft, is een huidaandoening die in Nederland regelmatig voorkomt. Het is behoorlijk besmettelijk. Hoe kom je aan schurft? En hoe kom je van die jeuk af?
 • Oak processionary caterpillar

  Eikenprocessierups (huiduitslag)

  De eikenprocessierups is een harige rups die 's zomers in de eikenboom leeft. De rups heeft brandharen die, eenmaal op de huid, voor vervelende huiduitslag zorgen. Wat kan je doen tegen de jeuk?
 • Overige

 • Zwangerebuik en de huid verzorging tijdens zwangerschap

  De huid en zwangerschap

  Als je zwanger bent, verandert er veel. Ook je huid. Je kunt last hebben van acne en de huid kan donkerder kleuren. En hoe zit het met dat zwangerschapsmasker? Ik leg het uit.
 • Vrouwen allemaal met ander haartype

  Haarverzorging

  Vaak heb je pas door hoe belangrijk een gezonde hoofdhuid is, als dat niet vanzelfsprekend is. Je kunt last krijgen van hoofdhuidproblemen, zoals schilfertjes, vettigheid of jeuk. De juiste haarverzorging kan voor verbetering zorgen.
 • koortslip

  Koortslip

  Veel mensen kennen het gevoel van een beginnende koortslip maar al te goed. Het virus dat de boosdoener is, het Herpes Simplex, is een van de meest voorkomende virusinfecties. Al op jonge leeftijd kun je ermee in aanraking komen. Hoe kun je een koortslip herkennen, behandelen en voorkomen? Lees verder.
 • voetschimmel

  Schimmelvoeten

  Schimmels zijn overal. Met een beetje pech infecteren ze je huid of nagels. Voeten zijn het gevoeligst voor schimmels. Tussen je tenen, aan je voetzolen of op je teennagels… Daarom alles over de behandeling van schimmelvoeten.
 • Handen op eczeem

  Handeczeem

  Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Handeczeem is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging heel belangrijk.
 • aambeien billen jeuk

  Jeuk bij de anus & aambeien

  Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en hoe kun je aambeien verhelpen?
 • littekens

  Littekens

  Vaak zijn littekens vooral in cosmetisch opzicht storend voor iemand. Maar soms kan een litteken ook behoorlijk in de weg zitten door jeuk, pijn, verdikking of zelfs infecties. Hoe zit dat precies? En hoe kan je een litteken het best verzorgen?