Wratten

wratten

Allemaal hebben we het weleens gehad: een wrat aan de handen of voeten. Onschuldig gelukkig en ze verdwijnen vanzelf, hoewel dat meestal wel een tijdje duurt. Hoe ontstaan wratten eigenlijk? Zijn wratten besmettelijk? En hoe kan je wratten weghalen? Als dermatoloog vertel ik je er alles over.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over wratten

Tips bij wratten

 • Door wratten te vijlen, of te behandelen met een salicylzuurbevattende zalf, worden ze wat vlakker. Hierdoor vallen ze (cosmetisch) minder op en zijn ze ook minder pijnlijk wanneer er op wordt gedrukt.
 • Ga niet pulken aan een wrat, want dan kan je het wrattenvirus verspreiden.
 • Heb je helemaal geen last van een wrat? Dan kun je ook even afwachten en niks doen, grote kans dat de wrat opeens spontaan weggaat namelijk!

“Helaas bestaat er geen enkele wrattenbehandeling die 100% zeker effectief is. Een wondermiddel bestaat dus niet.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts ontwikkelt ook huidproducten, zoals:

 • Suncare SPF30
  Suncare SPF30 is een parfumvrije zonnebrand (beschermingsfactor 30) die goed uitsmeert en geen witte waas achterlaat.
  250 ml | 100 ml | 30 ml
  v.a. 5,95
  (40)
 • Packshot Drs Leenarts Gezichtsreiniger tube 150ml
  Gezichtsreiniger
  Met deze zeepvrije, verzorgende gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.
  100 ml
  7,95
  (13)
 • Packshot Drs Leenarts Verkoelende lotion flacon voor waterpokken en jeuk processierubs
  Verkoelende lotion
  Een lotion met zinkoxide en talk die waterpokken en rups-jeuk helpt verzachten: werkt jeukstillend, verkoelend en indrogend.
  50 ml
  16,95
  (19)

Veelgestelde vragen over wratten

Ja, theoretisch zijn wratten besmettelijk via huidcontact. Het ligt alleen wat ingewikkelder dan dat. Het is namelijk niet zo dat wanneer je iemand die een wrat op zijn hand heeft een hand geeft, je automatisch zelf ook een wrat krijgt. Het heeft met name met je eigen afweersysteem te maken en of je gevoelig bent voor wratten. Sommige mensen zijn niet gevoelig voor het wrattenvirus, anderen weer wel.
Soms gaan voetwratten maar moeilijk weg. Zo kunnen er virusdeeltjes in de huid achterblijven na een behandeling met stikstof, met als gevolg dat de wrat gewoon weer terug komt. Om deze reden kan zo’n stikstofbehandeling een paar keer worden herhaald.
Zoals ik op deze pagina als tip geef, kan je de voetwrat vijlen om hem wat vlakker te maken. Hiernaast kan je een van de andere genoemde behandelmethodes toepassen om de voetwrat te verwijderen.
Plassen over een wrat, de wrat aanstippen met ochtendurine… Op internet lees je allerlei methodes en huismiddeltjes tegen wratten. Geen enkele (normale) wrattenbehandeling is wetenschappelijk bewezen de beste, maar de behandelingen die ik hierboven beschrijf zou ik zeker verkiezen boven alternatieve methodes met urine.
Nee, eigenlijk kan je wratten niet voorkomen. De één krijgt wel wratten en de ander niet. Waarom dat zo is, weten we niet. Openbare ruimtes zoals zwembaden en sportzalen vermijden hoeft ook niet meteen. Wel kun je, als je gevoelig bent voor voetwratten, ervoor kiezen niet blootvoets dit soort ruimtes te betreden.
Op dit soort gevoelige plekken kun je beter niet zelf aan de slag gaan met een thuisbehandeling. Maak in plaats hiervan een afspraak met je arts. Hij of zij zal voorzichtig het wratje bevriezen of onder lokale verdoving het wratje wegsnijden.

Meer advies van Drs Leenarts