Wratten

We hebben er bijna allemaal wel eens last van gehad: wratten aan handen en/of voeten. De meeste wratten zien eruit als huidskleurige, eelterige bultjes, met als je goed kijkt zwarte puntjes erin

 

Wat is het?

Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus. Dit virus gaat in de huid zitten en zorgt voor het ontstaan van een wrat. Een wrat is niet gevaarlijk en verdwijnt meestal vanzelf.

Verloop en klachten

Een wrat geeft vaak ‘cosmetische’ klachten. Maar, wanneer een wrat aan de onderkant van je voet zit, kun je er wel behoorlijk last van hebben. Een wrat maakt namelijk zelf eelt aan waardoor de wrat als een soort eksteroog in je huid drukt bij het lopen. Dit probleem is opgelost als je de wrat dagelijks vijlt met eeltvijl of eeltschaaf.

Bezoek onze webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling

Wratten gaan eigenlijk altijd vanzelf weer weg. Dit komt doordat je afweersysteem, dat ook in je huid zit, druk aan het ‘puzzelen’ is hoe dat virus in elkaar zit. Wanneer je afweersysteem dit door heeft, kunnen de wratten heel snel verdwenen zijn. Meestal zie je dan dat ze ingekapseld worden en spontaan van de huid afvallen. Bijna alle wratten verdwijnen binnen 2 jaar.

Wanneer je echt wat wilt doen, dan kun je bij de huisarts terecht voor een behandeling met stikstof. Na deze behandeling ontstaat vaak een blaar waardoor de wrat verdwijnt. Het probleem is echter dat er dikwijls virusdeeltjes in de huid achterblijven en dat de wrat gewoon weer terug komt, soms zelfs groter.Aanstippen met Monochloorazijnzuur is ook een mogelijke behandeling. Thuisbehandeling met producten op basis van mierenzuur kan ook een optie zijn, waar ik zelf een goede ervaring mee heb
Eigenlijk is geen enkele wratten behandeling wetenschappelijk bewezen de beste.

Dermatologen hebben nog een aantal andere behandelopties, maar er bestaat helaas absoluut geen wondermiddel.

Mijn tips

Wratten zijn vaak een cosmetisch probleem. Door wratten te vijlen, of te behandelen met een salicylzuurbevattende zalf, worden ze vlakker. Hierdoor vallen ze (cosmetisch) minder op en zijn ze ook minder pijnlijk wanneer er op gedrukt wordt.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Zijn wratten besmettelijk?

Ja, theoretisch zijn wratten besmettelijk. Het ligt alleen wat ingewikkelder dan dat. Het is namelijk niet zo dat wanneer je iemand een hand geeft die een wrat op zijn hand heeft, je automatisch ook een wrat krijgt. Het heeft met name met je eigen afweersysteem te maken en of je gevoelig bent voor wratten. Sommige mensen zijn niet gevoelig voor het wrattenvirus, anderen weer wel.

Lees meer