Wratten

Allemaal hebben we het weleens gehad: een wrat aan de handen of voeten. Onschuldig gelukkig en ze verdwijnen vanzelf, hoewel dat meestal wel een tijdje duurt. Hoe ontstaan wratten eigenlijk? Zijn wratten besmettelijk? En hoe kan je wratten weghalen? Als dermatoloog vertel ik je er alles over.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Hoe ontstaan wratten

Wratten worden veroorzaakt door het Humaan papilloma virus. Dit virus gaat in de huid zitten en zorgt voor het ontstaan van een wrat. Gelukkig is een wrat niet gevaarlijk en verdwijnt hij meestal vanzelf.

Hoewel wratten ontstaan door een virus, is het niet zo dat je meteen een wrat krijgt als je ermee in aanraking komt. Want sommige mensen zijn wel gevoelig voor het wrattenvirus, anderen weer niet.

Gaan wratten vanzelf weg?

Wratten gaan eigenlijk altijd vanzelf – meestal binnen twee jaar – weer weg. Dit komt doordat je afweersysteem, dat ook in je huid zit, druk aan het ‘puzzelen’ is hoe dat virus in elkaar zit. Wanneer je afweersysteem dit door heeft, kunnen de wratten heel snel verdwenen zijn. Meestal zie je dan dat ze ingekapseld worden en spontaan van de huid vallen.

Klachten

Een wrat kan klachten geven. Meestal zijn deze cosmetisch; bijvoorbeeld als je een wrat op je hand hebt die erg zichtbaar is. Maar een wrat kan ook vervelend aanvoelen. Bijvoorbeeld wanneer je een wrat aan de onderkant van je voet hebt.

Een wrat maakt zelf eelt aan, waardoor de wrat als een soort eksteroog in je huid drukt bij het lopen. Hier kan je behoorlijk last van hebben. De wrat dagelijks vijlen met een eeltvijl of eeltschaaf kan verlichting geven.

Hoe herken ik het?

De meeste wratten zien eruit als dikke eeltplekjes. Ze voelen ruw en hard aan en zijn huidkleurig. Als je goed kijkt zie je er vaak zwarte puntjes in zitten. Dat zijn kleine bloedvaatjes.

Vaak zitten wratten op de handen en voeten. Maar ook op andere plekken op het lichaam kan je wratten krijgen. Bijvoorbeeld in het gezicht of op de ellebogen.

Soorten wratten

Er zijn allerlei soorten wratten. Wratten op de voet noemen we logischerwijs voetwratten. Een voetwrat kan zich uitbreiden over de oppervlakte (mozaïekwrat), of zich in de diepte ontwikkelen. Hiernaast zijn er genitale wratten (rondom de geslachtsorganen of anus).

En er zijn nog meer soorten wratten, maar die hebben eigenlijk niets met het wrattenvirus te maken. Zoals waterwratjes en ouderdomswratten.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Wratten behandelen

Omdat wratten eigenlijk altijd vanzelf weggaan, hoef je wratten niet te behandelen. Maar ik begrijp goed dat je er graag vanaf wilt. Er zijn verschillende behandelingen waarmee je wratten kunt proberen weg te halen.

Behandeling bij de huisarts

Wil je niet wachten tot de wrat vanzelf weggaat, dan kun je bij de huisarts terecht voor een behandeling met stikstof. Na deze behandeling, waarbij de wratten bevriezen, ontstaat vaak een blaar waardoor de wrat verdwijnt. Het probleem van wratten verwijderen met stikstof is echter dat er dikwijls virusdeeltjes in de huid achterblijven. Met als gevolg dat de wrat gewoon weer terug komt, soms zelfs groter.

Een andere methode is de wrat behandelen met salicylzuur. Op recept kan je van de huisarts een zalf met een hoog percentage salicylzuur krijgen. Door de wrat hiermee dagelijks in te smeren – plak de omliggende huid af met een pleister! – wordt de wrat week en kan je deze huid wegvijlen.

Wratten thuis behandelen

Er zijn thuisbehandelingen waarmee je wratten zelf kunt verwijderen. Zo kan je de wratten aanstippen met monochloorazijnzuur. Dit is een ingrediënt dat vaak in wrattenpennen zit, verkrijgbaar bij de drogist. Hiernaast is een thuisbehandeling met producten op basis van mierenzuur ook een optie. Hier heb ik zelf een goede ervaring mee bij een van mijn eigen kinderen.

Beste middel tegen wratten?

Eigenlijk is geen enkele wrattenbehandeling wetenschappelijk bewezen de beste. Dermatologen hebben nog een aantal andere behandelopties, maar er bestaat helaas absoluut geen wondermiddel.

Mijn tips

Tip 1

Door wratten te vijlen, of te behandelen met een salicylzuurbevattende zalf, worden ze wat vlakker. Hierdoor vallen ze (cosmetisch) minder op en zijn ze ook minder pijnlijk wanneer er op wordt gedrukt.

Tip 2

Ga niet pulken aan een wrat, want dan kan je het wrattenvirus verspreiden.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Zijn wratten besmettelijk?

Ja, theoretisch zijn wratten besmettelijk via huidcontact. Het ligt alleen wat ingewikkelder dan dat. Het is namelijk niet zo dat wanneer je iemand een hand geeft die een wrat op zijn hand heeft, je automatisch ook een wrat krijgt. Het heeft met name met je eigen afweersysteem te maken en of je gevoelig bent voor wratten. Sommige mensen zijn niet gevoelig voor het wrattenvirus, anderen weer wel.

Mijn voetwratten gaan niet weg, wat nu?

Soms gaan voetwratten maar moeilijk weg. Zo kunnen er virusdeeltjes in de huid achterblijven na een behandeling met stikstof, met als gevolg dat de wrat gewoon weer terug komt. Om deze reden kan zo’n stikstofbehandeling een paar keer worden herhaald.

Zoals ik op deze pagina als tip geef, kan je de voetwrat vijlen om hem wat vlakker te maken. Hiernaast kan je een van de andere genoemde behandelmethodes toepassen om de voetwrat te verwijderen.

Helpt plassen over een wrat?

Plassen over een wrat, de wrat aanstippen met ochtendurine… Op internet lees je allerlei methodes en huismiddeltjes tegen wratten. Geen enkele (normale) wrattenbehandeling is wetenschappelijk bewezen de beste, maar de behandelingen die ik hierboven beschrijf, zou ik zeker verkiezen boven alternatieve methodes met urine.

Kan je wratten voorkomen?

Nee, eigenlijk kan je wratten niet voorkomen. De één krijgt wel wratten en de ander niet. Waarom dat zo is, weten we niet. Openbare ruimtes zoals zwembaden en sportzalen vermijden hoeft ook niet meteen. Wel kun je als je gevoelig bent voor voetwratten ervoor kiezen niet blootvoets dit soort ruimtes te betreden.

Ik heb een wratje op mijn ooglid, hoe kan ik die laten weghalen?

Op dit soort gevoelige plekken kun je beter niet zelf aan de slag gaan met een thuisbehandeling. Maak in plaats hiervan een afspraak met je arts. Hij of zij zal voorzichtig het wratje bevriezen of onder lokale verdoving het wratje wegsnijden.

Lees meer