Waterpokken

Een rood vlekje hier en daar bij je baby of kind … waterpokken! Wat zijn waterpokken en wat als je zwanger bent? Hoe beginnen ze en wat is het verloop? Ik leg je alles uit over de blaasjes, besmettelijkheid en jeuk. En ook heb ik tips om het je kindje met waterpokken zo aangenaam mogelijk te maken.

Waterpokken in het kort

  • Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. In de winter en vroege lente is de kans hierop het grootst.
  • Je kindje krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lijf en in de mond. Ze kunnen erg jeuken.
  • Besmetting van waterpokken gaat door directe aanraking of via de lucht.
  • Om jeuk te verlichten en blaasjes sneller te laten indrogen, kun je mijn Verkoelende lotion gebruiken.
Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Waterpokken (of wijnpokken, windpokken) worden veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Praktisch elk kind krijgt een keer waterpokken. Dit kan het gehele jaar door zijn, maar in de winter en aan het begin van de lente is de kans op waterpokken het grootst.

Heb je ooit waterpokken gehad, dan krijg je het niet nog een keer. Wel blijft het virus in je lichaam aanwezig en kan het ooit weer tevoorschijn komen als gordelroos (Herpes Zoster). Heb je als kind geen waterpokken gehad? Dan kan je het als volwassene alsnog krijgen.

Incubatietijd waterpokken

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van waterpokken) ligt tussen de tien dagen en maximaal drie weken. Dus na besmetting kan het enige tijd duren voordat er rode vlekjes ontstaan.

Symptomen waterpokken

Voordat de waterpokken zichtbaar zijn, kunnen kinderen al wat hangerig en griepachtige verschijnselen vertonen. Jeuk bij waterpokken is een bekend symptoom en wordt veroorzaakt door de blaasjes. Pas als de waterpokken zijn ingedroogd, neemt de jeuk af. Speciaal hiervoor heb ik een Verkoelende lotion ontwikkeld die de huid verzorgt bij waterpokken.

Besmettelijkheid waterpokken

Het waterpokkenvirus is heel besmettelijk. Het virus bevindt zich in de keel, en in de waterpokkenblaasjes. Besmetting vindt plaats door directe aanraking of via de lucht, met name in de fase vóórdat de blaasjes te zien zijn. Maar ook als de eerste rode vlekjes zichtbaar zijn, en als er blaasjes ontstaan, zijn waterpokken besmettelijk. Pas als de blaasjes zijn ingedroogd, wordt het virus niet meer overgedragen.

Inenting / vaccinatie waterpokken

Er is een vaccin beschikbaar dat beschermt tegen waterpokken. In Nederland is dit vaccin niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Waterpokken heeft namelijk onvoldoende ziektelast tot gevolg onder de bevolking. Wel wordt er een vaccinatieadvies gegeven bij personen of groepen met een verhoogd risico op een ernstig verlopende waterpokkeninfectie, of bij personen die niet eerder besmet zijn geweest en met kinderen werken.

Waterpokken en zwanger

Ben je zwanger en kom je in aanraking met een kind dat waterpokken heeft? Ga dan bij jezelf na of je al eens waterpokken hebt gehad. Zo ja, dan is het niet gevaarlijk. Maar heb je nog nooit eerder waterpokken gehad, neem dan contact op met je huisarts. Het kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Waterpokken herkennen

Beginnende waterpokken herken je aan de rode vlekjes die je kind krijgt. Deze vlekjes gaan over in blaasjes over het hele lijf. Zelfs in de mond, in het haar en soms op de oogleden. De blaasjes op het behaarde hoofd zijn kenmerkend voor waterpokken. Na verloop van tijd drogen de blaasjes in het worden het korstjes.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Waterpokken behandeling

Er is geen medicijn tegen waterpokken. Dus, wat te doen tegen waterpokken? Eigenlijk is het enige wat je kan doen afwachten tot de blaasjes indrogen.

Jeuk bij waterpokken

Helaas zorgen de waterpokken blaasjes bij de meeste kinderen voor veel jeuk. Speciaal voor hen heb ik als dermatoloog een middel tegen waterpokken ontwikkeld: Verkoelende Lotion. Dit cosmetische product verzorgt de huid, stilt de jeuk en droogt de blaasjes sneller in.

Om de kans op infecties en littekens te verkleinen, is het belangrijk om te voorkomen dat je kind krabt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want wat te doen als je kindje zich in zijn slaap krabt? Knip in ieder geval de nageltjes kort, dat krabt een stuk moeilijker…

Neem contact op met de huisarts wanneer je het niet vertrouwt, je kindje te weinig drinkt of zieker en suffig wordt.

Mijn tips

Tip 1

Wanneer er waterpokken aanwezig zijn op de balletjes of schaamlippen, gebruik dan een parfumvrije billenzalf, zodat het plassen niet pijnlijk is.

Tip 2

Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje verkoeling geven.

Tip 3

Knip de nagels kort of gebruik handschoentjes zodat je kindje de blaasjes niet kan openkrabben.

Tip 4

Stip met mijn Verkoelende lotion de jeukende blaasjes aan. Dit kan met je vingers of met de bijgeleverde aanstipper. Dit geeft een verkoelend effect en stilt de jeuk. Ook zorgt de lotion ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Een extra verkoelend effect? Bewaar de lotion in de koelkast!

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

In ben niet in Nederland geboren, kan ik nog waterpokken krijgen?

Wanneer je in het buitenland bent opgegroeid, is de kans groter dat je nooit waterpokken hebt gehad als kind. Met als gevolg dat je waterpokken kan krijgen op volwassen leeftijd. In sommige landen worden kinderen standaard ingeënt tegen de waterpokken, in dat geval is de kans klein dat je nog waterpokken doormaakt.

Zijn waterpokken gevaarlijk voor (pasgeboren) baby’s?

Wanneer een baby in zijn eerste jaar waterpokken krijgt, is de kans groot dat hij of zij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. Dit is niet gevaarlijk en niet erg, alleen is er een kans dat de waterpokken nog een keer terugkomen op latere leeftijd.

Hoe lang duren waterpokken?

Gemiddeld genomen zijn kinderen met een dag of tien wel van die vervelende waterpokken af.

Hoe zien beginnende waterpokken eruit?

Beginnende waterpokken herken je aan rode vlekjes. Dit zijn de eerste symptomen van waterpokken. Hier en daar verschijnen ze over het lichaam van je kind. Het worden er steeds meer en ze veranderen na een paar dagen in blaasjes op de huid.

Moet ik naar de huisarts met mijn kind?

Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan te allen tijde je huisarts.

Wat helpt tegen waterpokken?

Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo’n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.

Mag mijn kindje met waterpokken in bad of douchen?

Met waterpokken in bad of onder de douche is geen probleem. Al is het met allemaal wondjes misschien niet zo prettig. Het spreekt voor zich dat je de huid voorzichtig moet afdrogen – of liever eigenlijk deppen – zodat de blaasjes niet openspringen.

Helpt een zemelenbad of havermoutbad?

Er lijkt zeker wel wetenschappelijk bewijs te zijn dat een havermoutbad kalmerend kan werken op de huid. Maar niet elk kind zal het fijn vinden om met waterpokken in bad te gaan.

Mag je met waterpokken zwemmen?

Zwemmen met waterpokken is meestal niet zo’n goed idee. De wondjes van de waterpokken kunnen na het zwemmen gaan ontsteken.

Mag je met waterpokken naar school?

Is je kind niet ziek, dan mag hij of zij wel met waterpokken naar school of de crèche. Overleg dit even met de juf, meester of leidsters, want het kan natuurlijk zijn dat de school of crèche hier andere afspraken over heeft gemaakt.

Mijn kind heeft waterpokken en ik ben zwanger, wat nu?

Als je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je dit niet nog een keer en is het dus niet gevaarlijk. Maar als je niet eerder waterpokken hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem contact op met je huisarts.

Kan ik iets doen aan de littekens na waterpokken?

Helaas zijn er geen middeltjes om de littekens die waterpokken veroorzaken te verminderen. Goed nieuws is wel dat de meeste waterpokken littekens echt minder zichtbaar worden in de loop der tijd. Ze worden minder diep. Dit duurt wel een tijd, meestal wel een jaar.

Lees meer