Luieruitslag, rode billen

Luieruitslag of rode billen herken je aan de rode vlekken, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. De oorzaak is een combinatie van factoren: warmte, wrijving en contact met ontlasting en urine. Bijna alle kinderen hebben er weleens last van. En ook komt luieruitslag bij volwassenen met incontinentie voor. Mijn tips helpen je luieruitslag behandelen.

In het kort

  • De oorzaak van luieruitslag of rode billetjes is een combinatie van warmte, wrijving en contact met urine en ontlasting.
  • Het komt voor bij baby’s én volwassenen, denk bijvoorbeeld aan ouderen met incontinentie. Vaak wordt het bij ouderen smetplekken genoemd
  • Gebruik geen maizena tegen luieruitslag! Dit geeft kans op granulomen (ontstekingen).
  • Gebruik voor de verzorging een babybillenzalf met een hoog percentage zinkoxide zonder parfum of conserveermiddel. Vooral de hoeveelheid zink is belangrijk dit ingrediënt beschermt de huid tegen vocht, urine en ontlasting.

Drs-Leenarts-Dermatoloog-product-babybillen-zalf,-billen-creme

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Klachten en oorzaak luieruitslag

De uitslag is niet fijn en is voor zowel een baby als volwassene erg pijnlijk. Vooral het verschonen van rode billen met blaasjes en wondjes kan erg vervelend zijn.

De oorzaak is een combinatie van een aantal factoren. De roodheid, blaasjes, bultjes of wondjes ontstaan door warmte onder de luier, door wrijving van de luier en door contact met ontlasting en urine. Het liefst wil je natuurlijk luieruitslag voorkomen. Maar toch hebben bijna alle kinderen er weleens last van. Zeker op de momenten waarop ze diarree hebben.

Wat te doen bij luieruitslag?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag (luiereczeem of luierdermatitis) herken je aan de rode vlekken, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. Dit is de huid die wordt bedekt door de luier. Bij hele erge luieruitslag zie je soms zelfs open wondjes en is het alsof je baby kapotte billen heeft.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Luieruitslag behandelen

Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de inwerking van vocht, urine en ontlasting. Luieruitslag behandelen kan daarom met een speciale crème tegen luieruitslag: zinkzalf. Dit is een billenzalf met een hoog zinkgehalte die als het ware voor een beschermend laagje zorgt.

Naast het gebruiken van een speciale zalf voor luieruitslag, is het belangrijk om de luier bijtijds te verschonen. Helemaal als je kind net ontlasting heeft gehad: verschoon de luier zo snel mogelijk. Want een natte, vochtige huid is gevoeliger voor wrijving en irritatie.

Mijn tips

Tip 1

Tijdens het verschonen ben je steeds in de weer met babydoekjes. Het liefst gebruik je daarom doekjes zonder allergenen. Dus zonder parfum, alcohol en andere irriterende stoffen. De Consumentenbond deed onderzoek naar babydoekjes, lees het hier.

Tip 2

Zorg dat de huid goed droog is, voordat je de schone luier omdoet. Dep de huid droog of gebruik talkpoeder: doe een beetje op je hand en dep het voorzichtig op de huid. Zo voorkom je dat er een wolk van talkpoeder ontstaat. Dit kan je kindje inademen en dat is gevaarlijk.

Tip 3

Bij uitslag en rode billen werkt het beste zinkzalf met een hoog percentage aan zinkoxide. Smeer de billen hiermee bij elke verschoning in. Verder bevat een baby zinkzalf liever geen parfum of andere irriterende ingrediënten. Mijn babybillen zalf tegen luieruitslag irriteert niet en bevat maar liefst 30% zinkoxide. En ook mijn Beschermende Barrière Crème, met 30% zinkoxide en zonder parfum, beschermt de rode, kwetsbare en geïrriteerde huid.

Tip 4

De luieruitslag gaat niet weg? Ga dan naar de huisarts. Er kan sprake zijn van schimmelinfectie of eczeem.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Komt luieruitslag door tandjes?

De relatie tussen luieruitslag en doorkomende tandjes is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch hoor je dit zo vaak van ouders, dat er waarschijnlijk wel een verband moet zijn. Sommige kinderen hebben bij het doorkomen van de tandjes dunnere ontlasting. En dit veroorzaakt sneller irritatie.

Helpt maizena bij luieruitslag?

Nee, maizena bij luieruitslag werkt niét! Het is echt zo’n grootmoederswijsheid, en die wil ik graag de wereld uit helpen. Door maizena kunnen namelijk granulomen ontstaan: een soort ontstekingen. Niet doen dus!

Wat te doen bij luieruitslag met blaasjes of zelfs open wondjes?

Vaak stoppen ouders met het smeren van een billenzalf, omdat ze het idee hebben dat deze prikt. Wanneer je een billenzalf gebruikt met parfum of andere irriterende ingrediënten, kan dit ook het geval zijn. Bij luieruitslag met blaasjes of open wondjes smeer je dus het liefst een niet-irriterende billenzalf. Want het is juist dan zo belangrijk om een beschermende barrière laag aan te brengen op de beschadigde huid. Zodat de huid onder deze laag kan herstellen, en urine en ontlasting de huid niet kan irriteren.

Luieruitslag of schimmelinfectie, hoe herken ik het verschil?

Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie – een overgroei van Candida meestal – reageert de luieruitslag niet op de normale behandeling. Ook zijn er vaak kleine pukkeltjes aan de rand van de roodheid te zien, als een soort eilandjes voor de kust.

Hoe lang duurt luieruitslag?

Een milde vorm van uitslag, waarbij er alleen sprake is van rode billetjes, kan al binnen een dag wegtrekken. Maar ernstige luieruitslag, waarbij je blaasjes, bultjes en wondjes ziet, kan langer aanhouden. De huid heeft dan echt tijd nodig om te herstellen. Volg mijn tips op en ga bij ernstige uitslag naar de huisarts.

Lees meer