Berg

Berg bij baby’s ziet er niet zo fris uit, maar is echt onschuldig. Dit huidverschijnsel is makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje. De bergschilfers zitten vaak vastgeplakt aan de haren. Berg ruikt wat muffig. Bijna alle kinderen krijgen het, vaak hebben ze er geen last van.

In het kort over Berg

  • Berg herken je aan de geel-bruine korstjes en schilfers op de hoofdhuid.
  • Het huidverschijnsel noem je berg bij baby’s en seborroïsch eczeem bij volwassenen.
  • Vaak hebben baby’s en kinderen er geen last van, maar soms veroorzaakt berg wel jeuk.
  • Bij baby’s onder zes maanden verdwijnt berg vaak vanzelf.
  • Berg verwijderen kan met een speciale Berg zalf.

Drs-Leenarts-Dermatoloog-Berg-baby's-product-berg-zalf

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Waardoor ontstaat berg?

Hoewel de schilfers en korstjes op de hoofdhuid er niet zo fris uitzien, heeft berg niets te maken met onvoldoende hygiëne. Ook is berg geen allergie of infectie.

Waarom berg ontstaat, weten we eigenlijk niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby’s wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Wat kun je doen aan Berg?

Wat is berg?

Berg is makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje, vaak vastgeplakt aan de haren. Soms jeuken de schilfers een beetje.

Berg op het hoofd komt veel voor bij pasgeborenen of baby’s. Het is een normaal verschijnsel en geeft nagenoeg nooit klachten. Ook kan berg bij peuters of kleuters voorkomen. Strikt genomen noem je berg na de leeftijd van vier weken seborroïsch eczeem.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Wat kun je doen bij berg?

Van berg hebben kinderen helemaal geen last. Medisch gezien is berg behandelen dus niet nodig. Toch krijg ik in de spreekkamer regelmatig de vraag van ouders wat ze eraan kunnen doen omdat de hoofdhuid er niet zo fris uitziet.

Mijn tips

Tip 1

Heeft je baby berg op de hoofdhuid, kijk het dan even aan. Bij baby’s onder de zes maanden is de kans groot dat berg vanzelf weggaat.

Tip 2

Wil je berg behandelen omdat het er niet zo fris uitziet? Met mijn bergzalf kan je bij zowel een volwassene als een baby berg verwijderen. Deze vette zalf maakt de schilfers week, zodat je ze makkelijk kan uitkammen. In het doosje van de bergzalf vind je dan ook een handig haarkammetje!

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Haaruitval door seborroïsch eczeem of berg, kan dat?

Wanneer er korstjes loskomen of wanneer je ze zelf verwijdert, kunnen er inderdaad haren meekomen. Deze haren komen gegarandeerd terug!

Is berg of seborroïsch eczeem besmettelijk?

Nee, berg is absoluut niet besmettelijk.

Ontstaat berg door mutsen of shampoos?

Nee, waarom het ene kind wel berg heeft, en het andere niet, is niet helemaal duidelijk. Maar er is geen verband met het dragen van mutsen of het gebruik van bepaalde shampoos.

Hoe ontstaat berg bij mijn baby?

Waarom berg ontstaat weten we eigenlijk niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby’s wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Berg bij kinderen op oudere leeftijd is eigenlijk een uiting van seborroïsch eczeem. Dit is een vorm van eczeem die vaak voorkomt, en een gist speelt hierbij waarschijnlijk een rol.

Mijn baby heeft berg en krabt, wat helpt tegen de jeuk?

Als je baby berg heeft en aan het hoofd krabt, dan veroorzaken de schilfers jeuk. Niet fijn voor je baby. Meestal geeft berg geen jeukklachten, dus de vraag is wel of het echt alleen om berg gaat, of dat er wellicht ook eczeem aanwezig is.

De dikke, gele schilfers kan je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn. Het onderliggende eczeem komt dan plots tevoorschijn.

Let op: bergzalf zorgt er vooral voor dat de schilfering weggaat. Voor de behandeling van eczeem raad ik aan de huisarts om advies te vragen.

Moet ik een speciale shampoo tegen berg gebruiken?

Een speciale shampoo tegen berg is niet per se nodig. Eigenlijk is het voldoende om de hoofdhuid van je baby met berg tijdens het badderen met lauwwarm water af te spoelen. Maar omdat de hoofdhuid bij berg vaak vet is en muffig ruikt, gebruik je misschien toch graag een shampoo. Een gewone babyshampoo is dan prima. Dep de hoofdhuid na het wassen wel voorzichtig droog.

Helpt berkenwater tegen berg, of kokosolie?

Berkenwater bevat berkensap, afkomstig uit de berk. Een ouderwets verkrijgbaar product is haarwater, wat onder andere berkwater bevat. Er wordt gezegd dat dit een heilzame werking zou hebben in het tegengaan van roos bij volwassenen. Dit is in ieder geval nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hetzelfde geldt voor kokosolie bij berg. Soms werkt het inderdaad voldoende om een vette olie op de bergschilfers te smeren, om erna voorzichtig de schilfers te verwijderen. Omdat dit vaak onvoldoende werkzaam is, heb ik een zalf voor berg ontwikkeld.

Kan ik berg voorkomen bij mijn kind?

Nee, niet echt. Waarom het ene kind berg krijgt en het andere niet, is niet geheel duidelijk. Maar voorkomen kan je berg helaas niet.

Wat te doen tegen berg bij volwassenen?

Berg bij volwassenen heet seborroïsch eczeem. De dikke schilfers kun je, net zoals berg bij kinderen, verwijderen met Drs Leenarts Bergzalf. Maar bij seborroïsch eczeem is er ook sprake van roodheid onder de schilfers. Via de huisarts kun je op recept medicinale crèmes of lotions krijgen die werkzaam zijn bij seborroïsch eczeem.

Lees meer