Berg

berg bij baby's

Berg bij baby’s ziet er niet zo fris uit, maar is echt onschuldig. Dit huidverschijnsel is makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje. De bergschilfers zitten vaak vastgeplakt aan de haren. Berg ruikt wat muffig. Bijna alle kinderen krijgen het, vaak hebben ze er geen last van.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over berg

Tips bij berg

 • Heeft je baby berg op de hoofdhuid, kijk het dan even aan. Bij baby’s onder de zes maanden is de kans groot dat berg vanzelf weggaat.
 • Heeft je kindje niet echt berg maar eerder een droge hoofdhuid? Smeer dan de huid een nachtje in met een olie of vette zalf.
 • Wil je berg weghalen omdat het er niet zo fris uitziet? Met mijn Berg zalf kan je bij zowel een volwassene als een baby berg verwijderen. Deze vette zalf maakt de schilfers week, zodat je ze makkelijk kan uitkammen. In het doosje van de bergzalf vind je dan ook een handig haarkammetje!

“Medisch gezien is het niet nodig om berg te verwijderen. Toch krijg ik regelmatig de vraag van ouders wat ze eraan kunnen doen, omdat de hoofdhuid er niet zo fris uitziet.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Droge Huid Zalf tube 100ml en pot 100ml.
  Droge Huid zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid.
  100 ml pot | 100 ml tube
  10,95
  (51)
 • Packshot Drs Leenarts Beschermende Berg Zalf tube 50ml.
  Berg zalf
  Berg zalf is een smeerbare, vette zalf waarmee het verwijderen van bergschilfers een eenvoudig klusje is.
  50 ml
  13,95
  (53)
 • Drs Leenarts Huid & Massage olie.
  Huid & Massage olie
  Met slechts twee ingrediënten zorgt deze huidolie voor een soepele huid. Ideaal als make-up remover, massageolie of buikbalsem.
  100 ml
  9,95
  (5)
  Voeg toe+ Wordt verwacht op 30 juli 2021

Veelgestelde vragen over berg bij baby’s

Wanneer er korstjes loskomen of wanneer je ze zelf verwijdert, kunnen er inderdaad haren meekomen. Deze haren komen gegarandeerd terug!
Nee, berg is absoluut niet besmettelijk.
Nee, waarom het ene kind wel berg heeft, en het andere niet, is niet helemaal duidelijk. Maar er is geen verband met het dragen van mutsen of het gebruik van bepaalde shampoos.
Waarom berg ontstaat weten we eigenlijk niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby’s wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Berg bij kinderen op oudere leeftijd is eigenlijk een uiting van seborroïsch eczeem. Dit is een vorm van eczeem die vaak voorkomt, en een gist speelt hierbij waarschijnlijk een rol.
Als je baby berg heeft en aan het hoofd krabt, dan veroorzaken de schilfers jeuk. Niet fijn voor je baby. Meestal geeft berg geen jeukklachten, dus de vraag is wel of het echt alleen om berg gaat, of dat er wellicht ook eczeem aanwezig is.

De dikke, gele schilfers kan je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn. Het onderliggende eczeem komt dan plots tevoorschijn.
Let op: bergzalf zorgt er vooral voor dat de schilfering weggaat. Voor de behandeling van eczeem raad ik aan de huisarts om advies te vragen.
Een speciale shampoo tegen berg is niet per se nodig. Eigenlijk is het voldoende om de hoofdhuid van je baby met berg tijdens het badderen met lauwwarm water af te spoelen. Maar omdat de hoofdhuid bij berg vaak vet is en muffig ruikt, gebruik je misschien toch graag een shampoo. Een gewone babyshampoo is dan prima. Dep de hoofdhuid na het wassen wel voorzichtig droog.
Berkenwater bevat berkensap, afkomstig uit de berk. Een ouderwets verkrijgbaar product is haarwater, wat onder andere berkwater bevat. Er wordt gezegd dat dit een heilzame werking zou hebben in het tegengaan van roos bij volwassenen. Dit is in ieder geval nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hetzelfde geldt voor kokosolie bij berg. Soms werkt het inderdaad voldoende om een vette olie op de bergschilfers te smeren, om erna voorzichtig de schilfers te verwijderen. Omdat dit vaak onvoldoende werkzaam is, heb ik een zalf voor berg ontwikkeld.
Nee, niet echt. Waarom het ene kind berg krijgt en het andere niet, is niet geheel duidelijk. Maar voorkomen kan je berg helaas niet.
Berg bij volwassenen heet seborroïsch eczeem. De dikke schilfers kun je, net zoals berg bij kinderen, verwijderen met Drs Leenarts Berg zalf. Maar bij seborroïsch eczeem is er ook sprake van roodheid onder de schilfers. Via de huisarts kun je op recept medicinale crèmes of lotions krijgen die werkzaam zijn bij seborroïsch eczeem.

Meer advies van Drs Leenarts