Baby acne

baby acne

Een gaaf babyhuidje? In de praktijk is een babyhuidje doorgaans helemaal niet zo gaaf. Het is heel gebruikelijk dat je baby de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgt, meestal in het gezicht: baby acne! Wat is de oorzaak ervan? En hoe moet je baby acne verzorgen? Ik leg het je hieronder allemaal uit!

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over baby acne

Tips als je baby puistjes heeft

 • Druk de puistjes niet uit! Dit kan de huid alleen maar onnodig beschadigen en het is daarnaast ook pijnlijk voor je baby.
 • Gebruik geen anti-acneproducten voor je baby’s huid om de baby acne te behandelen. Deze zijn te agressief voor de tere babyhuid en het kan de kans op contactallergie alleen maar vergroten.
 • De babyhuid is een kwetsbare huid. De huidcellen zitten minder dicht op elkaar dan bij volwassenen het geval is, de babyhuid staat dus meer ‘open’. Gebruik voor je baby daarom altijd huidproducten die vrij zijn van parfum en allergenen, om contactallergie te voorkomen, bijvoorbeeld Drs Leenarts huidverzorging.

“Er is geen relatie tussen baby acne en voeding. Ook borstvoeding lijkt geen verband te hebben met het ontstaan van baby acne.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Droge Huid Zalf tube 100ml en pot 100ml.
  Droge Huid zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid.
  100 ml pot | 100 ml tube
  10,95
  (51)
 • Packshot Drs Leenarts Babybillen Zalf pot 100ml en tube 50ml.
  Babybillen zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid.
  Vanaf 7,45
  (22)
 • Drs Leenarts Packshot Baby verzorgingsset.
  Babyverzorgingsset
  Met de Babybillenzalf en de Badolie uit deze set verzorg je de tere babyhuid op een neutrale manier.
  Badolie | Babybillenzalf (tube)
  12,95
  (3)

Veelgestelde vragen bij puistjes

Nee, het geneest doorgaans zonder klachten en laat geen littekens achter.
Nee, het is niet besmettelijk.
Nee, je baby heeft gelukkig nergens last van.
De acne kan na enkele maanden vanzelf overgaan. Als dit niet het geval is, kan je naar de dokter gaan. Die zal dan middelen voorschrijven die je plaatselijk op de huid kan aanbrengen.
Nee, in bijna alle gevallen gaat de acne vanzelf over. Het is niet verstandig om acne-producten voor je baby te gebruiken. Deze zijn vaak te agressief voor de tere babyhuid.
De acne kan tussen de nul en acht maanden ontstaan. Het kan dus zomaar dat de puistjes zich aandienen net op het moment dat je bent overgegaan op flesvoeding. De link tussen baby acne en flesvoeding lijkt dan makkelijk gelegd. Echter is er geen relatie tussen baby acne en voeding. Ook borstvoeding lijkt geen verband te hebben met het ontstaan van acne bij baby’s.
Nee, er is geen relatie tussen de acne en koemelkallergie.
Bij baby acne ontstaan er pukkeltjes, puistjes en mee-eters. Bij eczeem is de huid droog, met rode schilferende plekken en soms bultjes en blaasjes. Ook jeukt eczeem vaak.

Meer advies van Drs Leenarts