Krentenbaard

Krentenbaard kan er erg verschillend uitzien. Soms is er sprake van bloederige korstjes, soms van honinggele korsten. Ook kunnen er blaren ontstaan waardoor het er weer anders uitziet. Als je zeker wilt weten of er sprake is van krentenbaard, maak dan een afspraak met je huisarts. Meestal begint krentenbaard in het gezicht, rond neus en mond, vandaar de naam krentenbaard. Maar…de plekjes kunnen ook op andere delen van het lichaam zitten.

Wat is krentenbaard?

De medische naam voor krentenbaard of kinderzeer is impetigo. Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal de Staphylococcus Aureus en in sommige gevallen de Streptococcus Pyogenes.

Verloop en klachten

Deze infectie is erg besmettelijk en 1 tot 3 dagen na besmetting ontstaan er huidafwijkingen.

Krentenbaard

Hoe herken ik het?

Krentenbaard kan er heel verschillend uitzien. Bij  “klassieke krentenbaard” zijn er wondjes met honinggele korstjes in het gelaat, de zogenaamde baardstreek. Maar, let op, krentenbaard kan overal voorkomen op het lichaam.

Ook bestaat er krentenbaard met blaarvorming. De blaren zijn zo kwetsbaar dat ze meteen kapot gaan. Zo zie je meestal dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes.

Bezoek onze webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling

In principe kan krentenbaard na 1 tot 3 weken vanzelf over gaan. Om dit proces te bespoedigen is het handig antibioticacrème te gebruiken (op recept). Wanneer dit onvoldoende effect heeft, of wanneer er heel veel plekken zijn, worden er antibioticapillen voorgeschreven. Wanneer krentenbaard met blaarvorming gepaard gaat, is het verstandig naar de huisarts te gaan voor behandeling met antibioticacreme.

Mijn tips

Wees alert op besmetting en gebruik een antibioticacrème.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Hoe verspreidt de bacterie zich?

Sommige mensen dragen de bacterie bij zich zonder zelf ziek te zijn. Verspreiding van deze bacterie kan door niezen of hoesten. Ook kun je de bacterie krijgen door direct contact of via speelgoed, handdoeken en kleding. Wanneer de blaasjes ingedroogd zijn, is het niet meer besmettelijk

Mag mijn kind naar de crèche of school?

In principe wel, de meeste kinderen voelen zich namelijk helemaal niet ziek, ook al zien ze er erg zielig uit. Je hoeft je kind ook niet thuis te houden om verspreiding te voorkomen. Iemand kan namelijk al besmettelijk zijn voordat de verschijnselen zich voordoen. Sommige ouders en schoolbegeleiders vinden het prettig als een kind wordt thuisgehouden totdat er een behandeling is gestart.

Lees meer