Hand, voet & mondziekte

hand voet mondziekte

Mond, voet, hand… Mond, hand, voet… Hand, mond, voet… De volgorde onthouden is misschien lastig, maar we weten allemaal meteen waar het om gaat: de hand-, voet- en mondziekte. Een infectieziekte die je herkent aan pijnlijke blaasjes in de mond, op de handen en op de voeten. Besmettelijk, maar meestal gelukkig onschuldig.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over de hand-, voet- en mondziekte

Tips bij de hand-, voet- en mondziekte

 • De blaasjes in de mond kunnen vrij pijnlijk zijn, waardoor je kindje misschien liever niet eet en drinkt. Toch belangrijk om te zorgen dat je kindje voldoende binnenkrijgt, dus wees hier alert op.
 • Wil je kindje echt niet drinken of niet eten, dan kun je de huisarts vragen om een verdovende zalf: lidocaïne orale gel. Deze gel zorgt voor een tijdelijke verdoving van de huid/slijmvlies.
 • Maak speelgoed dat je kindje in de mond neemt elke dag schoon. Zo voorkom je dat er infecties ontstaan. Het schoonmaken kan met gewone schoonmaakmiddelen.
 • Wanneer je kindje hoge koorts heeft en suf wordt, waarschuw dan direct je huisarts.

“Helaas is het niet zo dat als je ooit de hand-, voet- en mondziekte hebt gehad, je beschermd bent voor de rest van je leven. Dus je kan deze aandoening voor een tweede keer krijgen.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Babybillen Zalf pot 100ml en tube 50ml.
  Babybillen zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid.
  Vanaf 7,45
  (22)
 • Drs Leenarts extra vettende badolie.
  Badolie
  Een zeep- en parfumvrije, extra vettende Badolie met verzorgende soya- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad – of onder de douche.
  200 ml | 100 ml
  Vanaf 9,95
  (20)
 • Packshot Drs Leenarts Verkoelende lotion flacon voor waterpokken en jeuk processierups.
  Verkoelende lotion
  Een lotion met zinkoxide en talk die waterpokken en rups-jeuk helpt verzachten: werkt jeukstillend, verkoelend en indrogend.
  50 ml
  12,95
  (20)

Veelgestelde vragen over de hand-, voet- en mondziekte

Nee, mond en klauwzeer komt alleen bij dieren voor. Het wordt veroorzaakt door een ander virus.
Baby’s tot tien dagen oud hebben niet voldoende afweer en hebben dus meer kans op een ernstiger beloop. Wel is het zo dat wanneer de moeder antistoffen heeft, het kind ook voldoende beschermd wordt. Krijgt je kindje hoge koorts krijgt en/of wordt hij of zij suf, waarschuw dan direct je huisarts.
Wanneer je kindje zich goed voelt, is naar school of het kinderdagverblijf gaan geen probleem. Deze virusziekte is al besmettelijk nog vóórdat er klachten zijn, verdere verspreiding een halt toeroepen voorkom je er niet mee.
Nee, als je verder gezond bent is de infectie in principe niet gevaarlijk. Slechts in zeldzame gevallen zorgt de ziekte voor problemen tijdens de zwangerschap. In het eerste trimester is er een licht verhoogde kans op een miskraam. Ben je zwanger en twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.
Bij beide virusinfecties krijgt je kind blaasjes. Het verschil tussen deze twee infecties herken je vooral aan de locatie van de blaasjes. Zie je een blaasje op de hoofdhuid? Dan weet je zeker dat het om waterpokken gaat!
Helaas is het niet zo dat als je ooit hand- voet- en mondziekte hebt gehad, je beschermd bent voor de rest van je leven. Dus je kan deze aandoening voor een tweede keer krijgen.
Er bestaat geen zalf die helpt tegen de hand-, voet- en mondziekte. Wel kan je de blaasjes eerder laten indrogen met mijn Verkoelende lotion.

Meer advies van Drs Leenarts