Vernix

De grijs-witte vette laag op de huid van pasgeboren baby’tjes – als een witte huidsmeer – is voor veel moeders een bekend fenomeen. Het heet vernix caseosa. Vernix betekent in het Latijn ‘vernis’ en caseosa ‘kaas’. Wat is de functie ervan en moet je het witte laagje laten zitten – of weghalen?

In het kort

  • In de baarmoeder beschermt vernix de babyhuid.
  • Het grijs-witte laagje bestaat uit dode huidcellen, eiwitten en vet.
  • Na de geboorte mag het laagje best een paar daagjes op de babyhuid blijven zitten.
  • Met een vochtig katoenen washandje kan je teveel aan vernix voorzichtig weghalen uit plooitjes.
Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Vernix betekent in het Latijn ‘vernis’ en caseosa betekent ‘kaas’. Een vernislaagje als kaas dus … Het wordt gevormd tijdens het derde trimester van de zwangerschap, in week 36. Vernix is de beschermlaag van de babyhuid in de baarmoeder, zodat deze zich goed kan ontwikkelen en niet verweekt door het vruchtwater.

Functie huidsmeer baby

Niet alleen in de buik, maar ook na de bevalling blijkt vernix erg belangrijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de functie van deze laag. Zo lijkt het erop dat vernix ook antibacteriële en temperatuur-regulerende eigenschappen bezit. Laat dit wonderlijke en belangrijke witte laagje dus gerust een paar daagjes zitten op de babyhuid na de geboorte!

Huid van een pasgeborene

Hoe herken ik het?

Eigenlijk is vernix niet echt huidsmeer. Het bestaat onder andere uit dode huidcellen, eiwitten en vet. Toch heet het in de volksmond witte huidsmeer, want daar lijkt het natuurlijk erg op. Hoeveel vernix huidsmeer een pasgeborene op de huid heeft, kan erg verschillen. De ene baby heeft veel huidsmeer bij de geboorte, de andere baby heeft geen huidsmeer.

Bij een vroeggeboorte hebben kinderen überhaupt nog geen vernix. En kinderen die na 42 weken geboren zijn, hebben vaak geen vernix meer over. Ook de manier van bevallen heeft invloed op de hoeveelheid huidsmeer bij een pasgeboren baby. Kinderen die na een keizersnede ter wereld komen, hebben doorgaans meer vernix dan na een vaginale bevalling het geval is.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling vernix

Vernix is een normaal verschijnsel, niet schadelijk en heeft zelfs mogelijk een belangrijke functie. Er is dus geen noodzaak vernix te behandelen en weghalen hoeft ook niet meteen.

Mijn tips

Tip 1

In de huidplooitjes blijft vernix vaak wat langer zitten. Het kan dan wat muf gaan ruiken. Deze huidsmeer verwijderen doe je voorzichtig met bijvoorbeeld een vochtig katoenen washandje.

Tip 2

Heeft je baby vernix op het hoofd? Met een babymutsje op zie je er niets van en hoef je de huidsmeer niet meteen te verwijderen.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet ik de huidsmeer bij mijn baby laten zitten?

Dag vier wordt door velen gezien als de ideale dag voor het eerste babybadje. Dus vernix huidsmeer kan je tot dit speciale moment gerust op de babyhuid laten zitten.

Heb jij nog een vraag over vernix & baby? Stuur me een bericht!

Lees meer