Zwemmerseczeem of toch een schimmel?

Om te beginnen een misverstand de wereld uit: zwemmerseczeem is eigenlijk helemaal geen eczeem, maar een schimmelinfectie. Het is niet vreemd dat hier vaak verwarring over is, want zwemmerseczeem kan best op eczeem lijken en als je vaak zwemt of doucht heb je er wel meer kans op.

Zwemmerseczeem is een voetschimmel en ontstaat bij een vochtige warme omgeving.

Voetschimmel komt erg vaak voor: 1 op de 10 Nederlanders heeft er last van. Schimmels houden van een warme en vochtige omgeving. En dat is dan ook de reden dat schimmels vaak aan de voeten voorkomen. Zeker bij transpirerende voeten en slecht ventilerende sokken en schoenen.

Zwemmerseczeem is een vorm van voetschimmel die vaak voorkomt tussen de 4e en 5e teen… Je twee kleinste teentjes dus. Als je goed kijkt, zie je dat deze teentjes behoorlijk dicht tegen elkaar zitten en er dus minder natuurlijke ventilatie is. Een lekkere broeierige omgeving en dat is precies wat de schimmel lekker vindt!

Voorkomen is beter dan genezen, droog goed je tenen!

Maar niet iedereen die in een schimmel loopt met zijn voeten, krijgt een voetschimmel. Je moet er ook een beetje gevoelig voor zijn. Sommige mensen hoeven maar één keer zonder slippers te douchen in een openbare ruimte en het is meteen raak. Een ander krijgt er nooit mee te maken. Het leven is helaas niet altijd eerlijk.

Droog in ieder geval goed je tenen af na het zwemmen of douchen, dan maken schimmels minder kans! Heb je een schimmel opgelopen en wil deze na goed afdrogen niet verdwijnen? Haal dan een antischimmelcrème bij de apotheek of drogist, je hebt hier geen recept voor nodig.

 

zwemmersezeem

Lees hier meer over het allergiekeurmerk.

Tips and tricks voor verzorging van droge huid.