Wat is de ideale dag voor het eerste badje?

Het eerste badje, een bijzonder moment voor ouder en baby. Ook best spannend, ik kan het me nog goed herinneren.

En gelukkig was daar de kraamverzorgende die mij en mijn man stap voor stap begeleidde. Het badderritueel is zoveel meer dan alleen maar het schoonmaken van je kindje. Het is een liefdevol ritueel, belangrijk voor de hechting tussen ouder en kind.

eerste badje baby

Wanneer mag je baby eigenlijk voor het eerst in bad?

Medisch gezien is er geen bezwaar tegen een badje vanaf het moment dat je baby een goede stabiele lichaamstemperatuur heeft. Dit is meestal een uur of zes na de geboorte. Maar eigenlijk wordt er meestal een paar dagen gewacht. Bijvoorbeeld om de witte vernix laag lekker te laten zitten. Dit is de vette laag die de huid beschermt in de baarmoeder. Onderzoek laat zien dat vernix ook ná de bevalling belangrijk is, denk bijvoorbeeld aan temperatuurregulatie en een antibacteriële werking. Dag 4 wordt beschouwd als de ideale dag voor het eerste badje.

Waar moet je op letten bij het eerste badje?

Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celcius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Op zich hoef je helemaal niets in het water te doen, en al helemaal geen zeep. Wanneer de huid van je kindje droog is, is het raadzaam een product op oliebasis te gebruiken. Elke dag je baby badderen is overigens helemaal niet nodig, twee tot drie keer per week is meer dan genoeg!

Al deze informatie kun je terug vinden in mijn boek, daar staat een stappenplan voor het eerste babybadje beschreven.

Meer weten over de vernixlaag?
Wil je meer lezen over babybillenzalf?

Groet, Marjolein Leenarts,
Dr Leenarts blog

 

Lees ook:

Zoek een winkel

  • Etos
  • Boots
  • Kring Apotheek
  • Dio

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Huidverzorging tips, kortingen en meer... img-description

Mijn huidadvies

Veilige en betrouwbare huidinformatie