Suiker, eczeem en acne

Vanochtend las ik in de NRC Next over de uitspraak van Rens Kroes. Zij zegt dat je van suiker eczeem en puistjes krijgt. De originele quote van haar stond in de NRC Lux van 5 september. Ben je benieuwd of deze uitspraak ook werkelijk waar is?

De NRC Next zocht deze uitspraak uit. Zij kwamen al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is zéér discutabel.

veroorzaakt suiker puistjes en acne?

“Ik ben het eens met de NRC!!”

Atopisch eczeem wordt bijna nooit door voeding veroorzaakt en zeker niet door suiker. Acne en voeding is lastige materie en tijdens mijn spreekuren in het ziekenhuis valt dit onderwerp ook vaak. De Vereniging van Nederlandse dermatologen heeft een richtlijn voor acne en ik heb meegeholpen deze te ontwikkelen.

Hieronder het standpunt van de Nederlandse dermatologen over dit onderwerp:

“Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is zeer mager. Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index (suiker) en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren voor patiënten met acne.

Nader kwalitatief beter opgezet onderzoek (gerandomiseerd en geblindeerd) is nodig om exactere uitspraken te kunnen doen wat betreft de waarde voor een acne patiënt in het volgen van een bepaald voedingspatroon.”

Is er dan dan écht geen relatie met voeding?

Mijn ervaring is dat het inderdaad zo is dat sommige mensen bij zichzelf  een verergering van acne opmerken na bijvoorbeeld het eten van varkensvlees of chocolade. Helaas is het dan ook niet zo dat wanneer deze mensen dit niet meer eten, er ook helemaal geen puistjes meer zijn. De meeste personen daarentegen kunnen alles eten zonder last te krijgen van acne.

Al bij al, is het een ingewikkelde zaak. Ik geloof wel dat goede en gevarieerde voeding bijdraagt aan het letterlijk en figuurlijk beter in je vel zitten, maar dat iedereen huidklachten krijgt van suiker daar ben ik het niet mee eens. Het ligt dus niet zo simpel als Rens Kroes in de NRC Lux vertelde.

Vriendelijke groet,
Dr Leenarts blog