Dokter, heb ik een contactallergie?

Bij een plotse uitbraak van eczeem of uitslag wordt de boosdoener meestal gezocht tussen de nieuwste beauty aankopen. Helaas is het bij contact allergisch eczeem meestal niet zo simpel. Je bouwt een allergie namelijk op en wordt nét allergisch voor die ene fijne dagcrème die je al tientallen jaren gebruikt zonder problemen.

Een allergie bouw je op.

Contact-allergisch eczeem is een vorm van eczeem die ontstaat doordat je huid in contact komt met een stof waar je een allergie voor hebt opgebouwd. Ongeveer 4 dagen na blootstelling ontstaan er rode bultjes, schilferende vlekjes en soms blaasjes.

Bij eczeem rondom de ogen moet je zeker aan een contactallergie denken. Dit omdat deze huid zo dun is dat deze extra gevoelig is  voor allergische stoffen. Soms krijgen mensen met een allergie voor nagellak als enige symptoom eczeem rondom de ogen. Dit komt omdat je dagelijks meerdere malen onbewust met je handen aan je gezicht zit.

Belangrijk om producten te gebruiken waar zo min mogelijk stoffen in zitten.

Hoe zit dat nu met kinderen? Omdat je een allergie opbouwt, komen contact-allergieën minder vaak voor bij kinderen maar ‘t bestaat zeker wel! Kinderen met eczeem en een droge huid worden vaak ingesmeerd met vette, verzorgende producten en medicijnzalven. Daarom is het extra belangrijk voor deze kinderen om producten te gebruiken waar zo min mogelijk stoffen in zitten waarvoor ze later een allergie kunnen ontwikkelen, zoals parfum of wolalcoholen.

En helaas, over deze vorm van allergie kan je niet heen groeien…

 

eczeem make up

 

Lees meer over wolalcoholen in mijn blogpost.

Al mijn huidverzorgingsproducten zijn Allergy Certified! Zie hier voor alle producten.