Wat zegt natuurlijke huidverzorging, dermatologisch getest of hypoallergeen eigenlijk?

Steeds vaker lees je over biologische of natuurlijke huidverzorging. Of dat het product dermatologisch getest en/of hypoallergeen is. Marketingtrucje of écht waardevol en betrouwbaar?

Biologische of natuurlijke huidverzorging?

Dat een natuurlijk ingrediënt aan een product is toegevoegd en het product daarom natuurlijk of biologisch zou zijn, wil absoluut niet zeggen dat het product beter is of veiliger voor de huid. Natuurlijke ingrediënten kunnen -net als synthetische ingrediënten- allergenen bevatten waar je huid gevoelig voor kan zijn. Vooral geurstoffen zijn bekende boosdoeners. Er zijn onderzoeken die laten zien dat 1 op de 10 personen een parfumallergie ontwikkelt en daarbij maakt het niets uit of het gaat om een natuurlijke geurstof of een synthetische.

claim is natuurlijke huidverzorging beter

Dermatologisch getest?

Dermatologisch getest wil zeggen dat het product is getest op de huid van een aantal vrijwilligers. Er is echter niks vastgelegd aan welke voorwaarden een dergelijke test moet voldoen. Deze claim zegt dus helemaal niks over de kwaliteit van de test, laat staan over de resultaten daarvan!

Hypoallergeen?

De term hypoallergeen suggereert dat het betreffende product weinig tot geen kans geeft op een allergische reactie. Dit zegt echter weinig omdat de term niet wettelijk is gedefinieerd en dus vrij gebruikt kan worden. De term hypoallergeen biedt dus geen enkele garantie dat het product nooit een allergische reactie kan veroorzaken.

Conclusie is dat al deze claims helemaal niets zeggen over de kwaliteit van het product. Gewoon je verstand blijven gebruiken dus als het aankomt op huidverzorging (en de ingrediëntenlijst nalezen….).