Chocolade en acne, hoe zit dat nou precies?

Pasen en chocolade horen bij elkaar. Witte, bruine, gevulde paaseitjes… We eten dit het liefst de hele dag door, want met Pasen mág dat! Maar hoe zit dit nou met het risico op het krijgen puistjes?

Het is nooit wetenschappelijk aangetoond maar eigenlijk ook niet goed te onderzoeken. 

Wist je dat het eigenlijk nooit wetenschappelijk is aangetoond dat je van chocolade puistjes krijgt? Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen natuurlijk. Zoiets wetenschappelijk aantonen is namelijk behoorlijk lastig. Je moet dan immers een grote groep mensen chocolade laten eten en kijken of er bij een significant groot deel van de mensen puistjes ontstaan. Méér dan in de andere  groep die een nep-chocoladereep krijgt. En wat is dan precies een nep-reep? Zonder suiker, zonder cacao of zonder vet? En… eigenlijk mogen die mensen met de nep-reep niet weten dat ie nep is. Lastige business hoor die wetenschap! De laatste jaren komt er wel steeds meer bewijs voor een slechte invloed van voeding met een hoog glycemische index. Denk aan wit brood, pasta, suiker… En ook te veel melk-inname kan bij sommige mensen de acne negatief beïnvloeden.

Paaseieren

Toch is er een sterk vermoeden dat bij sommige mensen de puistjes verergeren.

Mijn mening? Ik ben er van overtuigd dat er mensen zijn bij wie acne verergert door chocolade. Dit geldt ook door varkensvlees of frietjes bijvoorbeeld. Maar, de meeste mensen kunnen gewoon chocolade eten zonder problemen…

Gelukkig dus, fijne Paasdagen enne.. Eén dagje zondigen mag best! Eet smakelijk!