Rosacea

rosacea

Rosacea is een chronische huidziekte met als typisch kenmerk: felrode wangen en neus. Het betekent letterlijk: ‘rood als een roos’. Rosacea gaat vaak gepaard met ontstekingen van de haar-talgkliercomplex en komt erg veel voor, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Behandeling kan lastig zijn, maar ik heb een paar handige tips voor je.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over rosacea

Tips bij rosacea

 • Wees een beetje lief voor je huid. Gebruik milde producten, zonder parfum of andere ingrediënten die de huid irriteren.
 • Druk geen puistjes uit! Wanneer je talg uit een puist naar buiten drukt, druk je eigenlijk ook altijd talg dieper de huid in. En hierdoor ontstaan diepere ontstekingen.

“Rosacea is een huidaandoening die vele gezichten heeft. Van een beetje roodheid op de wangen (couperose) tot heftige ontstekingen.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Gezichtsreiniger tube 150ml.
  Gezichtsreiniger
  Met deze zeepvrije, verzorgende Gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.
  7,95
  (23)
 • Drs Leenarts Dagcrème SPF25.
  Dagcrème SPF25
  Om het gezicht te beschermen tegen huidveroudering en zonschade, ontwikkelde Drs Leenarts deze Dagcrème SPF25.
  15,95
  (49)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare+ lipstick.
  Lipcare+
  Een verzorgende, vette lippenbalsem voor droge en gebarsten lippen. Met macadamia olie en vitamine E.
  3,45
  (30)

Veelgestelde vragen over rosacea

Rode vlekken in het gezicht, roodheid in het gelaat, een rode neus. Als je er met regelmaat last van hebt, denk je al snel: heb ik rosacea? Dat huid rood kleurt na inspanning, is normaal. Maar als je vaak last hebt van roodheid in je gezicht, zelfs wanneer je geen inspanning doet, dan kan het zijn dat je rosacea hebt. Ga voor jezelf de rosacea symptomen na: een gevoelige of branderige huid, zichtbare gesprongen bloedvaatjes, bultjes of pukkels.
Vaak hebben mensen met rosacea extra last in de winter. En dan met name vanwege de verschillende temperatuurswisselingen. Bijvoorbeeld als je van de koude buitenlucht een warme ruimte binnenkomt. Maar er zijn ook mensen die vooral in de zomer, door de zon, meer last krijgen van rosacea.
Wanneer iemand vaatverwijdende medicatie gebruikt, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, kunnen de bloedvaatjes in de huid iets verwijden. Dit kan ervoor zorgen dat de roodheid toeneemt. Ook kunnen corticosteroïden (prednison of in hormoonzalven) rosacea uitlokken of verergeren.
Nee, de oorzaak van rosacea ligt niet in voeding. En dus is er ook geen speciaal rosacea dieet waardoor de klachten zullen verdwijnen. Jammer is dat, want dat zou echt een mooie oplossing zijn… Wel is het zo dat bij gebruik van bepaalde voedingsmiddelen de roodheid – tijdelijk – kan verergeren. Met name alcohol en scherp gekruid eten hebben deze eigenschap.
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken. Heb je rosacea en oogklachten? Dan is het belangrijk om je huisarts of oogarts te bezoeken voor een oogcontrole.
Dokters spreken rosacea uit als rosáásea. In deze video hoor je het mij zeggen!

Meer advies van Drs Leenarts