Hoofdluis

hoofdluis

Hoofdluis, een zeer veel voorkomend euvel tijdens de schooltijd van je kind. Ook op crèches en peuterspeelzalen is de hoofdluis geen onbekende. Eigenlijk kunnen luizen geen kwaad, maar ze geven je natuurlijk wel de kriebels. Letterlijk en figuurlijk. En dus wil je er zo snel mogelijk van af. Ik vertel je hoe en geef je een paar handige tips.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over hoofdluis

Tips bij hoofdluis

 • Heeft iemand thuis hoofdluis, controleer dan het hele gezin (inclusief je partner en jijzelf).
 • Controleer je kinderen elke maand. Maak er een leuk momentje van en leg uit dat elk kind weleens hoofdluis krijgt en dat het niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen.
 • Met lange, losse haren heb je meer kans op luizen. Dus heerst er hoofdluis in de klas, adviseer je dochter(s) dan om met vaste haren naar school te gaan. Het kan helpen om luizen te voorkomen.

“Je hebt echt niet per se een dure luizenshampoo nodig om hoofdluis te behandelen. Want het enige dat écht effectief is, is kammen met een luizenkam. Om dit gemakkelijker te maken is het wel fijn om een crèmespoeling te gebruiken.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Drs Leenarts Dagcrème SPF25.
  Dagcrème SPF25
  Om het gezicht te beschermen tegen huidveroudering en zonschade, ontwikkelde Drs Leenarts deze Dagcrème SPF25.
  15,95
  (49)
 • Drs Leenarts extra vettende badolie.
  Extra Vettende Badolie
  Een zeep- en parfumvrije Extra Vettende Badolie met verzorgende soja- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad of onder de douche.
  Vanaf 8,45
  (21)
 • Packshot Drs Leenarts Bodycrème tube 150ml.
  Bodycrème
  Deze parfumvrije Bodycrème met 5% ureum, sheabutter en huideigen lipiden zorgt voor optimale hydratatie.
  14,95
  (56)

Veelgestelde vragen over hoofdluizen

Hoofdluis behandelen hoeft echt niet per se met dure luizenshampoo. Want het enige dat echt effectief is, is kammen met een luizenkam. Om dit gemakkelijker te maken is het wel fijn om een crèmespoeling te gebruiken; een prima ‘huismiddel’ dus.
Ja, je mag gewoon zwemmen met luizen. Volgens het RIVM kunnen hoofdluizen niet zwemmen en is het dus ook heel onwaarschijnlijk dat anderen via het zwemwater hoofdluis krijgen. Toch is het ook weer zo dat luizen niet verdrinken; ze houden zich tijdens het zwemmen of wassen goed vast aan de haren. Daarom is kammen dus zo belangrijk.
Plastic, metalen of elektrische luizenkam… Luizenkammen zijn er in allerlei soorten. Welke je neemt maakt eigenlijk niet uit; als de tanden van de kam maar dicht op elkaar staan. Of een elektrische luizenkam effectief is, is volgens het RIVM nooit goed onderzocht.
Azijn en luizen. Op internet kan je lezen dat de luizen doodgaan als je je haar wast met azijn en dit enkele uren laat intrekken. Maar deze behandelmethode raad ik als dermatoloog niet aan. Wel kan je, zoals het RIVM beschrijft op hun site, de neten deppen met een doekje met azijn. Het kan zijn dat de neten dan makkelijker loslaten.
Tea tree oil is een etherische olie die door veel mensen voor allerlei huidproblemen gebruikt wordt. Tea tree oil bevat ontzettend veel geurstoffen, dus is absoluut niet geschikt bij mensen met een parfumallergie. De werking van tea tree oil bij luizen is nooit wetenschappelijk aangetoond, dus ik zou dit zeker niet adviseren.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die gel en haarlak gebruiken inderdaad minder vaak luizen hebben.

Wat betreft het haar kleuren: hoofdluizen leven net zo graag in geverfde haren als in niet-geverfde haren. Soms gaan in het proces van het kleuren wel wat luizen dood, maar de eitjes overleven dit proces sowieso.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je steeds opnieuw besmet wordt. Daarom adviseren we ook het hele gezin tegelijkertijd te behandelen.

Meer advies van Drs Leenarts