Handeczeem

eczeem aan de handen en tussen de vingers

Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Eczeem aan de handen en tussen de vingers is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van handeczeem en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging extreem belangrijk!

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over handeczeem

Tips bij eczeem aan de handen

 • Pas op met het dragen van ringen, helemaal als je last hebt van eczeem tussen de vingers. Onder een ring blijft vaak zeep en water achter, waardoor irritatie ontstaat.
 • Draag warme handschoenen! Kou, regen, wind… je handen hebben er veel onder te lijden. Zorg dus voor goede handschoenen en draag deze op tijd!
 • Wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn, gebruik dan handenalcohol. Klinkt misschien gek, maar handenalcohol is echt beter voor je handen dan water en zeep.
 • Droog je handen goed af na het wassen.
 • Gebruik een vaatwasser, geef je afwasbeurt aan iemand anders of draag handschoenen tijdens de afwas. Zeep zorgt voor een schone vaat, maar lost ook je beschermende huidvetten op.
 • Draag handschoenen bij nat werk. Maar let op: als je handschoenen langer dan 10 minuten draagt, doe je er goed aan katoenen onderhandschoenen te dragen. Anders raken je handen weer nat en geïrriteerd door de warmte van de handschoen.
 • Gebruik een vette, neutrale crème of zalf voor eczeem op je handen. Smeer deze zo vaak mogelijk, ook op de plekken waar geen eczeem zit. Om de natuurlijke huidbarrière te herstellen, heb ik een crème voor droge handen ontwikkeld. In mijn Handcrème zit 5% ureum.

“Was je vaak je handen? Smeer je een bepaalde handcrème? Draag je ringen? Ga bij eczeem aan de handen je gewoontes na en probeer die te veranderen om te ontdekken wat irritatie geeft.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot van Drs Leenarts Care and protect facecare set.
  Care & Protect huidverzorgingsset
  Een set voor dagelijkse gezichtsverzorging waarmee je de huid kan reinigen, verzorgen en beschermen.
  29,50
  (7)
 • Packshot Drs Leenarts Droge Huid Zalf tube 100ml en pot 100ml.
  Droge Huid Zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid.
  10,95
  (61)
 • Packshot Drs Leenarts Handcrème tube 50ml.
  Handcrème
  Een vette Handcrème met ingrediënten die de huid maximaal ondersteunen en hydrateren, voor intensieve verzorging.
  7,95
  (23)

Veelgestelde vragen over handeczeem

Inderdaad, als je langdurig elke dag op dezelfde plek hormoonzalf smeert, wordt de huid daar dunner. Om dat te voorkomen adviseren dermatologen eigenlijk altijd om de hormoonzalf slechts een aantal vaste dagen per week te smeren. Soms in combinatie met andere medicijnzalven.

Hormoonzalven hebben een slechte reputatie, waarschijnlijk vanwege het woord hormoon. Het gaat hier echter niet om geslachtshormonen. Hormoonzalven of corticosteroïden zijn afgeleid van een stof die van nature in de bijnier geproduceerd wordt. Hormoonzalven bestaan al heel erg lang. We weten dus precies welke bijwerkingen er zijn en hoe deze te voorkomen zijn.
Dit kan getest worden bij een dermatoloog, maar ook kan je zelf een thuistest doen: de ROAT test.
Het effect van soda (natriumbicarbonaat) op eczeem of een droge huid is niet echt goed wetenschappelijk onderzocht. De pH-waarde van onze huid is ongeveer 7, en is dus lichtelijk zuur. De pH-waarde van soda is 8. Dus je zou verwachten dat dit een slecht effect heeft op de huid. Toch zijn er aanwijzingen dat baking soda in water ook een goed effect kan hebben op de droge huid (referentie).

Dan is er ook huishoudsoda (natriumcarbonaat) waarvan in het verleden vaak geadviseerd werd om wondjes hierin te weken, als desinfectie. In de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde worden sodabadjes of biotexbadjes ontraden, omdat ze de kans op infectie vergroten, de wondgenezing vertragen en belastend zijn.
Nee, kloven in handen zijn niet het gevolg van vitaminetekort. Kloven zijn scheurtjes in de huid, die ontstaan door droogte en bij bepaalde vormen van eczeem.
Nee, dyshidrotisch eczeem is absoluut niet besmettelijk. Ook andere vormen van handeczeem zijn niet besmettelijk.

Meer advies van Drs Leenarts