Eczeem, droge huid

Atopisch eczeem, ook wel dauwworm of constitutioneel eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die bij kinderen vaak voorkomt. Deze vorm van eczeem gaat gepaard met een aanleg voor allergieën, dus een aanleg om overgevoelig te reageren op bepaalde stoffen uit de omgeving. Dit is erfelijk bepaald en gaat vaak gepaard met een droge huid die schilfert en jeukt.

Wat is eczeem?

Eczeem uit zich in droge, rode schilferende plekken, soms met bultjes en blaasjes. Op hele jonge leeftijd bevindt het eczeem zich vaak op de wangen en romp. Wat later gaat het eczeem met name in elleboogsplooien, knieholtes, polsen en enkels zitten. Waarom bij iemand eczeem ontstaat is niet precies bekend. Natuurlijk is er sprake van de genetische kwestie, net zoals je geboren wordt met bruine ogen, word je ook geboren met een aanleg voor atopisch eczeem. De natuurlijke vetbarrière van de huid is bij veel mensen met eczeem minder aanwezig waardoor een droge huid ontstaat.

Klachten bij eczeem

Ook al doe je er helemaal niets aan, eczeem gaat soms beter en dan weer slechter. Soms is er heel duidelijk een reden waarom het eczeem opeens verslechtert. In het algemeen kan je stellen dat wanneer het niet zo goed gaat met je kindje het ook niet goed gaat met het eczeem. Dus, tandjes die doorkomen, een griepje, seizoensinvloeden, maar ook spannende dingen zoals Sinterklaas of een verjaardag kunnen effect hebben op het eczeem.

Bezoek onze webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Hoe kan ik eczeem behandelen?

Een goede verzorging van de droge huid is de hoeksteen van de behandeling van eczeem. Door vaak de huid in te smeren met een vette zalf wordt de huidbarrière hersteld. Wanneer er ook sprake is van rode schilferende plekken, is het vaak nodig om een medicijn te gebruiken. Je huisarts of je dermatoloog kan je hierin adviseren. Hormoonzalven hebben een slechte reputatie, waarschijnlijk vanwege het woord hormoon. Het gaat hier echter niet om geslachthormonen. Hormoonzalven of corticosteroiden zijn afgeleid van een stof die van nature in de bijnier geproduceerd wordt. Hormoonzalven bestaan al heel erg lang en dus weten we precies welke bijwerkingen er zijn en hoe ze te voorkomen. Inderdaad, als je maanden lang elke dag op dezelfde plek hormoonzalf smeert, wordt de huid daar dunner. Om dat te voorkomen adviseer ik altijd om de hormoonzalf slechts een aantal vaste dagen per week te smeren.

Tips bij eczeem

Wanneer je eczeem hebt kun je beter niet in een schuimend, geparfumeerd bad gaan zitten. Gebruik liever een bad product op oliebasis zonder zeep. Na het bad of douche de huid zachtjes droog deppen en dan lekker insmeren met een vette zalf of huidolie. Na contact met water verdampt het water namelijk en neemt vocht uit de huid mee waardoor de huid nog droger wordt. Door meteen in te smeren voorkom je dit. Voor kinderen geldt 2 à 3 keer per week is meer dan genoeg! Het advies kinderen dagelijks in bad te doen wordt eigenlijk allang niet meer gegeven.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen bij eczeem

Is atopisch eczeem een allergische reactie op voeding?

Atopisch eczeem ontstaat meestal als je kindje tussen de 3 en 6 maanden oud is, maar later kan ook. Dit is precies het moment waarop veel moeders stoppen met borstvoeding en op een andere voeding overgaan. Vandaar dat al snel de link wordt gelegd tussen voeding en eczeem. Het is echter uitzonderlijk dat een voedingsallergie de oorzaak is van de eczeem klachten. Bij baby’s die helemaal onder het eczeem zitten kan er soms wel sprake zijn van koemelkallergie, maar meestal zijn er dan ook andere (darm)symptomen. Wel hebben kinderen met atopisch eczeem iets meer kans op een voedingsallergie dan andere kinderen. Dit uit zich meestal in rode vlekken, galbulten of gezwollen lippen die meestal ontstaan binnen een uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel.

Na het insmeren lijkt het eczeem veel erger te worden?

Door het insmeren van de rode schilferende plekken met een vette zalf verdwijnt de wittigheid van de schilfers en lijkt de huid even veel roder te zijn. Ook door de wrijving kan de doorbloeding toenemen waardoor het ook even allemaal wat roder lijkt. Dit is dus geen allergische reactie of iets dergelijks.

Hoe komt het dat ik altijd zo’n droge huid heb?

Nog niet zo lang geleden heeft de wetenschap ontdekt dat veel mensen met constitutioneel eczeem een verminderde hoeveelheid Filagrinne in de huid hebben. Fillagrine is een eiwit dat als belangrijkste functie het vasthouden van water in de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) heeft. Wanneer deze hoornlaag uitdroogt, gaat de huid schilferen en jeuken.

Lees meer