Droge lippen

branderige droge lippen

Buiten is het guur nat en koud, binnen staat de verwarming aan. Winterweer zorgt vaak voor vervelende droge lippen. Maar ook door de zon kunnen lippen droger worden. Afgezien van het feit dat het er niet fraai uitziet kunnen er pijnlijke scheurtjes ontstaan. Vaak gaat men als automatisch aan de lippen likken, maar dát moet je nou net juist niet doen…

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over droge lippen

Tips bij droge lippen

 • Stop met likken; ook als je geen lippenbalsem bij de hand hebt voor je branderige of pijnlijke lippen. Likken geeft maar heel even verlichting, maar werkt écht averechts.
 • Houd je lippen vet. Net zoals het in de zon normaal is om je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème om zonverbranding te voorkomen, moet je bij koud of guur weer je lippen goed vet houden. Voorkomen is beter dan genezen.
 • Probeer niet te pulken aan velletjes op je lippen.
 • Een goede lippenbalsem is er één zonder geur- en smaakstoffen die irritatie geven. Mijn lippenbalsem Lipcare+ verzorgt droge of gebarsten lippen. De balsem houdt de lippen goed vet, zonder dat ze meteen plakkerig aanvoelen. Ga je naar de zon? Smeer dan met Lipcare Sun SPF25. Mijn lipbalms kan je zo vaak gebruiken als prettig voelt.

“Soms lijkt het wel alsof lippenbalsem verslavend werkt; je blijft smeren. Maar dit is puur een gewoonte. Het is niet zo dat je fysiek verslaafd aan lippenbalsem kan raken. Wél geven sommige balsems irritatie, waardoor het probleem van droge lippen blijft bestaan en je dus ook blijft smeren.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Drs Leenarts Dag en Nachtcreme voor de extra Droge huid.
  Dag- & Nachtcrème (Zeer) Droge Huid
  Een extra vettende, verzorgende gezichtscrème. Voor de droge of zeer droge gezichtshuid die wat extra’s kan gebruiken.
  11,95
  (9)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare Sun SPF25 lipstick.
  Lipcare Sun SPF25
  Deze lippenbalsem met SPF25 beschermt de lippen tegen de zon. Met macadamia olie en vitamine E.
  3,95
  (11)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare+ lipstick.
  Lipcare+
  Een verzorgende, vette lippenbalsem voor droge en gebarsten lippen. Met macadamia olie en vitamine E.
  3,45
  (30)

Veelgestelde vragen over droge lippen

Soms lijkt het wel alsof lippenbalsem verslavend werkt: je blijft voortdurend smeren. Maar dit is puur een gewoonte. Het is niet zo dat je fysiek verslaafd aan lippenbalsem kan raken.

Regelmatig insmeren is juist verstandig bij koud weer: lippen zijn extra gevoelig voor kou en droogte omdat ze geen talgklieren bevatten.

Het is wel zo dat sommige lippenbalsems met een smaakje of geurtje irritatie geven. Zo’n lippenbalsem houdt het probleem van droge lippen in stand en dus blijf je smeren.
Voor kinderen lijkt het soms extra aantrekkelijk om een lipbalsem aan te schaffen met een lekker smaakje. Bedenk wel dat juist deze smaakjes en geurstoffen vaak irritatie geven. Zo’n lipbalsem houdt het probleem van droge lippen en een rode rand om de lippen in stand. Beter zonder dus.
Misschien heb je er zelf last van, of misschien heeft je kind het: een rode rand om de lippen, als een soort rode ‘clownsmond’. Het is een gevolg van vaak likken. De enige behandeling is het likken afleren en de lippen en de huid eromheen goed vet houden. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts, soms is een medicijnzalf nodig om dit probleem te verhelpen.
Droge lippen gaan soms gepaard met kapotte of droge mondhoeken. Ook hier geldt natuurlijk dat het belangrijk is om de mondhoek niet te bevochtigen met speeksel. Een goede tip is een zinkzalf te smeren met een hoog percentage zinkoxide, zoals mijn Beschermende Barrière crème. Smeer dit bij voorkeur ‘s nachts, want anders loop je overdag met witte mondhoeken. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts. Soms kan een bacteriële of schimmelinfectie een rol spelen, waarvoor medicatie op recept nodig is.
Nee, honing op de lippen smeren helpt echt niet. Integendeel zelfs. Honing is hydroscopisch, wat wateraantrekkend betekent. Honing droogt je lippen dus zelfs enorm uit. Denk maar even aan wat honing op een boterham doet: na een paar uur is de boterham helemaal hard en uitgedroogd. Honing heeft wel antibacteriële eigenschappen, en zit daarom vaak in wondbedekkers en zalven. Maar honing hoort dus niet op je lippen thuis!
Een goede lippenbalsem houdt de lippen lekker vet, zonder irritatie te veroorzaken. Elke lippenbalsem die geen parfum en smaakstoffen bevat, is dus goed. Zulke lippenbalsems zonder allergenen vormen een goede lipverzorging en kan je zo vaak smeren als prettig is.

Meer advies van Drs Leenarts