Berg

Berg is een onschuldig huidverschijnsel en makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje. De bergschilfers zitten vaak vastgeplakt aan de haren en het ruikt wat muffig. Bijna elk kindje krijgt berg en vaak hebben ze er geen last van.

Wat is het?

Berg is makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje, vaak vastgeplakt aan de haren.

Ook op peuter- en kleuterleeftijd kan het aanwezig zijn. Strikt genomen noem je berg na de leeftijd van vier weken seborrhoisch eczeem.

Verloop en klachten

Berg komt veel voor bij de pasgeborenen of baby’s. Het is een normaal verschijnsel en geeft nagenoeg nooit klachten. Soms jeuken de schilfers een beetje.

Behandeling

Van berg hebben kinderen helemaal geen last en het hoeft medisch gezien dus niet behandeld te worden. Toch krijg ik in de spreekkamer regelmatig de vraag van ouders wat ze er aan kunnen doen om dat het er niet zo fris uitziet.

Veelgestelde vragen

Het lijkt of er haren met de berg uitvallen, kan dat?

Wanneer er korstjes loskomen of wanneer je ze zelf verwijdert, kunnen er inderdaad haren meekomen. Deze haren komen gegarandeerd terug!

Is berg besmettelijk?

Nee, berg is absoluut niet besmettelijk.

Hoe komt mijn kind aan berg?

Berg is geen allergie of infectie. Ook heeft het niets te maken met onvoldoende hygiƫne. Berg ontstaat door het indrogen van vernix vet. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Lees meer