Alles over waterpokken

waterpokken

Heeft je kindje rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam? Grote kans dat het waterpokken zijn. Vervelend, vooral de jeuk. Hoe beginnen waterpokken? Wat is het verloop? En hoe zit het met zwangerschap en waterpokken? Ik leg het uit. Check ook mijn video voor mijn wondermiddel bij waterpokken.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over waterpokken

Tips bij waterpokken

 • Wanneer er waterpokken aanwezig zijn op de balletjes of schaamlippen, gebruik dan een parfumvrije billenzalf, zodat het plassen niet pijnlijk is.
 • Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een koud drankje of waterijsje verkoeling geven.
 • Twijfel je over de conditie van je kindje? Maak dan altijd een afspraak bij de huisarts.
 • Knip de nagels kort of gebruik handschoentjes zodat je kindje de blaasjes niet kan openkrabben.
 • Stip met mijn Verkoelende Lotion de jeukende blaasjes aan. Dit kan met je vingers of met de bijgeleverde aanstipper. Dit geeft een verkoelend effect en stilt de jeuk. Ook zorgt de lotion ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Een extra verkoelend effect? Bewaar de lotion in de koelkast!

“Zie je een blaasje tussen de haren? Dan weet je zeker dat het om waterpokken gaat.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Babybillen zalf
  Babybillen Zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid.
  Vanaf 7,45
  (23)
 • Packshot Drs Leenarts Verkoelende lotion flacon voor waterpokken en jeuk processierups.
  Verkoelende Lotion
  Een lotion met zinkoxide en talk die waterpokken helpt verzachten: werkt jeukstillend, verkoelend en indrogend.
  16,95
  (23)
 • Packshot Drs Leenarts Beschermende Berg Zalf tube 50ml.
  Berg Zalf
  Berg Zalf is een smeerbare, vette zalf waarmee het verwijderen van bergschilfers een eenvoudig klusje is.
  13,95
  (62)

Veelgestelde vragen over waterpokken

Wanneer je in het buitenland bent opgegroeid, is de kans groter dat je nooit waterpokken hebt gehad als kind. Met als gevolg dat je ze kan krijgen op volwassen leeftijd. In sommige landen worden kinderen standaard ingeënt tegen de waterpokken, in dat geval is de kans klein dat je het nog doormaakt.
Wanneer een baby in zijn eerste jaar waterpokken krijgt, is de kans groot dat hij of zij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. Dit is niet gevaarlijk en niet erg, alleen is er een kans dat het nog een keer terugkomt op latere leeftijd.
Gemiddeld genomen zijn kinderen met een dag of tien wel van die vervelende waterpokken af.
Beginnende waterpokken herken je aan rode vlekjes. Dit zijn de eerste symptomen van waterpokken. Hier en daar verschijnen ze over het lichaam van je kind. Het worden er steeds meer en ze veranderen na een paar dagen in blaasjes op de huid.
Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan te allen tijde je huisarts.
Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo’n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.
Met waterpokken in bad of onder de douche is geen probleem. Al is het met allemaal wondjes misschien niet zo prettig. Het spreekt voor zich dat je de huid voorzichtig moet afdrogen – of liever eigenlijk deppen – zodat de blaasjes niet openspringen.
Er lijkt zeker wel wetenschappelijk bewijs te zijn dat een havermoutbad kalmerend kan werken op de huid. Maar niet elk kind zal het fijn vinden om met waterpokken in bad te gaan.
Zwemmen met waterpokken is meestal geen goed idee. De wondjes van de waterpokken kunnen na het zwemmen gaan ontsteken.
Is je kind niet ziek, dan mag hij of zij wel met waterpokken naar school of de crèche. Overleg dit even met de juf, meester of leidsters, want het kan natuurlijk zijn dat de school of crèche hier andere afspraken over heeft gemaakt.
Als je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je dit niet nog een keer en is het dus niet gevaarlijk. Maar als je het niet eerder hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem contact op met je huisarts.
Helaas zijn er geen middeltjes om de littekens die waterpokken veroorzaken te verminderen. Goed nieuws is wel dat de meeste waterpokken littekens echt minder zichtbaar worden in de loop der tijd. Ze worden minder diep. Dit duurt wel een tijd, meestal wel een jaar. Lees ook de adviespagina littekens.

Meer advies van Drs Leenarts