10 dingen die je moet weten over je huid tijdens de zwangerschap

Dat er tijdens je zwangerschap veel verandert, dat weet iedereen wel. Maar wist je ook dat aan je huid enorm veel veranderingen te zien zijn?

Daarom voor jou, wist je dat…

1. …er nieuwe moedervlekken ontstaan? Daarnaast kunnen bestaande moedervlekken ook donkerder en dikker worden.

2. …je een extra volle haardos hebt, enkel en alleen omdat er minder haren uitvallen dan normaal? Helaas vallen deze “extra” haren alsnog enkele maanden na de zwangerschap uit.

3. …je hele huid donkerder wordt? Maar vooral de huid rond de tepels en de lijn van je navel naar beneden.

4. …nagels zachter en brozer zijn tijdens de zwangerschap?

5. …je handen vaak warm aanvoelen door de toegenomen bloedcirculatie in het lichaam en hierdoor ook rode handpalmen krijgt?

6. …je tandvlees extra rood is en er een verhoogde kans is op tandvleesontsteking? Extra aandacht voor mondhygiëne dus!

7. …sommige vrouwen last hebben van overbeharing? Vooral in het gelaat, maar soms ook op armen, benen en rug. De meeste van deze haren verdwijnen ongeveer 6 maanden na de bevalling.

8. …er soms tientallen rode vlekjes, oftewel spinnenkoppen, in het gelaat en hals tevoorschijn komen? Ook deze verdwijnen meestal weer na de zwangerschap.

9. …ongeveer de helft van de zwangere vrouwen vochtophoping heeft bij de oogleden, in het gelaat en armen en/of benen? Dit is vooral ’s ochtends bij het opstaan duidelijk en wordt wat minder in de loop van de dag.

10. …striae de meest bekende en misschien wel meest gevreesde huidaandoening is? Helaas zijn er geen wetenschappelijk bewezen producten die helpen striae voorkomen.

Pregnantwoman2

Last van droge benen, smeer je dan in met mijn Droge Huidzalf. En mag een moeder met een koortslip eigenlijk borstvoeding geven? Lees het terug op de adviespagina koortslip.

Lees meer over: huidveranderingen tijdens de zwangerschap.

Groet,
Marjolein Leenarts

Dermatoloog drs Marjolein Leenarts